Aktiespararna

Banken: Mest köpta och sålda aktierna 2023

Av Finwire
3 januari 20242 min lästid
SHB och Investor toppar listan bland de mest nettoköpta aktierna bland Handelsbankens privatsparare.

När Handelsbanken summerar 2023 noterar de att den egna aktien var den mest nettoköpta bland bankens privatsparare, följd av investmentbolaget Investor och stålbolaget SSAB.

SSAB blev också en av årets börsraketer med en uppgång på nära 50% under året, medan de två efterföljande aktierna på listan, fastighetsbolaget SBB och gamingbolaget Embracer, hade betydligt mer volatila kursbanor under året. SBB backade över 70% och Embracer över 40%. Nibe, som tar sig in efter Embracer, hade också en tuff kursutveckling.

”Under flera månader under hösten har värmepumpstillverkaren Nibe legat högt upp på köplistan. Det är en aktie som oftast är ”dyr” utifrån en multipelvärdering, men efter att aktien tappade rejält under våren och sommaren har sparare plockat upp kvalitetsbolaget som är verksamt inom det växande området energieffektivisering”, skriver Peter Engstedt, placeringsstrateg på Handelsbanken.

Mest nettoköptaMest nettosålda
SHBH&M
InvestorMillicom
SSABAccelleron
SBBZalando
EmbracerEnquest
NibeElectrolux Professional
VolvoIndustrivärden
Volvo CarScandic Hotels
HexatronicDometic
Tele2Neobo Fastigheter

H&M mest nettosålda aktien

Listan över de mest nettosålda aktierna toppas av klädjätten H&M. Peter Engstedt noterar att aktien toppade under mer än hälften av årets månader och att det första halvåret med kraftiga kursuppgångar innebar ett trendbrott för aktien. Efter H&M följer telekombolaget Millicom, ABB-avknoppningen Accelleron och modeplattformen Zalando.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig