Aktiespararna

SHB: Då kan Embracer-aktien stiga betydligt

Av Elin Hanspers
1 mars 20243 min lästid
En försäljning kan ge Embracer-aktien ett lyft, enligt SHB.
Uppgifterna om att Embracer avyttrar Saber är trovärdiga, menar Handelsbanken och ger sin syn på hur detta kan påverka aktien.

Under torsdagen kom uppgifter om att gamingbolaget Embracer är på väg att avyttra enheten Saber Interactive till en grupp privata investerare för 500 miljoner dollar. I en analys på fredagsmorgonen skriver Handelsbanken att de anser att nyheten är trovärdig. De menar att bolaget kan befinna sig i förhandling, eller har förhandlat om en försäljning.

"Om Embracer säljer Saber för 500 miljoner dollar, bedömer vi att aktien kommer att stiga. Sabers lönsamhet är inte officiell och givet att en stor del av utvecklingskostnaderna kapitaliseras är det ändå svårt att relatera till lönsamheten", skriver banken.

Dessutom menar det att om man antar att transaktionen är värdeneutral, torde ändå aktien lyfta rejält då en stor del av aktierna är blankade av investerare som tror att Embracer behöver ta in nytt kapital via en nyemission. Vidare pekar de på att Embracer har en stor marginal till sina finansiella kovenanter (per det tredje kvartalet), men att aktien, till följd av en hög skuldsättning, är kraftigt rabatterad.

En förtroendefråga

Efter Embracers senaste rapport kommenterade Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth Embracer och skrev då att aktien handlar mycket om en förtroendefråga.

"Man ska investera lite mindre framöver vilket gynnar kassaflödet och det kan också bli en försäljning av tillgångar. Flera processer är i gång säger bolaget men att det kan ta lite tid så att man får vettigt betalt. Det spelar också roll vad som säljs och hur det påverkar gruppens fortsatta intjäningsförmåga”, skrev han och pekade på att en affär torde vara en positiv trigger för aktien som är lågt värderad idag enligt de flesta värderingsmultiplarna.

”Litar man något sånär på ledningen och räknar med att omstruktureringsprogrammet fullföljs utan alltför stora avvikelser från tidsplanen är det här en bra tidpunkt att köpa på sig lite aktier", skrev han.

Embracer ligger dessutom med i Korta portföljen, och efter rapporten skrev Aktiespararnas Robert Andersson att bolaget för att klara till skuldsättningsmål kommer behöva genomföra någon stor tillgångsförsäljning.

”Under det senaste året har det briserat en rejäl förtroendekris kring Wingefors efter att han tvingats vinstvarna dubbelt i samband med årsbokslutet då han hade satt upp och kommunicerat tydliga mål till aktieägarna baserat på förhoppningar om enskilda stora avtal, en situation som nu ser ut att återupprepas", skrev han då och fortsatte:

"Marknaden är missnöjd med att den tidigare mycket tydliga kommunikationen är borta och bör oroas för att bolaget eventuellt kan tvingas att göra en nyemission på mycket låga nivåer för att sänka sin skuldsättning.”

Aktien har fått ett lyft av uppgifterna om en försäljning och handlas under fredagsförmiddagen upp över 8%.

LÄS MER: Raset i Embracer handlar om en förtroendefråga

LÄS MER: Embracer uppges sälja Saber

Dela med dig