Aktiespararna

SHB sänker flera fastighetsaktier – men här är favoriterna

Av Elin Hanspers
9 april 20242 min lästid
Kursuppgångar begränsar uppsidan för fastighetsaktier.
I en analys av fastighetssektorn skriver Handelsbanken att de intar en negativ till neutral syn på fastighetssektorn och sänker sina rekommendationer för flera fastighetsaktier.

Banken menar att den finansiella risken i sektorn är under kontroll samtidigt som perioden av sänkta värderingar till följd av lägre avkastningskrav är över. Dock finns den cykliska risken kvar samtidigt som värderingen av sektorn inte ser låg ut längre.

”Fastighetsindex har stigit med 44 procent från bottennivåerna i slutet av oktober 2023 och mycket av uppsidan som vi såg tidigare i flera fastighetsaktier i anslutning till Q4-rapporterna har försvunnit, då värderingarna i många fall är för höga för att motivera en positiv hållning”, skriver banken-

De påpekar att väntade räntesänkningar dessutom till stor del redan är inprisade och vinsttillväxten under kommande år kommer att vara begränsad på grund av höga finansieringskostnader och fastighetsvärderingarna i flera fall fortfarande utgör en nedsidesrisk.

Tre favoriter

Banken har en kortsiktigt positiv syn på Catena, Diös, Trianon, Platzer och Stendörren. De enda aktierna med den långsiktiga rekommendationen outperform är nu Platzer, Trianon och Stendörren.

Samtidigt sänks den kortsiktiga rekommendationerna för Fabege, KlaraBo, NP3, Pandox och Wihlborgs och de långsiktiga rekommendationerna på Catena, Diös, Fabege, John Mattson, KlaraBo, NP3, Pandox och Wihlborgs.

”Våra favoriter bland fastighetsaktierna med hyfsad likviditet är Catena, Diös och Platzer, medan vi är mest negativa till Balder och Atrium Ljungberg”, skriver banken.

LÄS MER: Selin: Ingen kniv mot strupen

LÄS MER: SBB-ägt bolag vill noteras - Ilija Batljan börs-vd igen

Dela med dig