Aktiespararna

SHB sänker Getinge – mindre attraktiv risk/avkastning

Av Elin Hanspers
11 januari 20241 min lästid
Förhållandet mellan risk och potentiell avkastning ses som mindre attraktivt och Handelsbanken sänker den kortsiktiga rekommendationen för Getinge till behåll från köp och den långsiktiga rekommendationen till market perform från outperform.

SHB skriver att marknadsförutsättningarna för Getinge bedöms som solida med högre volymer, ett förbättrat bemanningsläge inom sjukvården och bättre dynamik i leverantörskedjan. Den organiska tillväxten prognostiseras till 2% under kvartalet, och bruttomarginalen oförändrad på 4%. Prognosen för det justerade rörelseresultatet ligger på 1.438 miljoner kronor.

Vidare väntar sig banken att Getinge guidar för ett baktungt år i termer av tillväxt och marginaler, på grund av fortsatt svag ordertrend, tuffa jämförelsetal och kvardröjande kostnader för korrigerande åtgärder.

”Efter justeringar för valutaeffekter, något högre skatt och finansieringskostnader har vi sänkt våra vinstprognoser för 2023-25 med 2-5% och vår riktkurs på tre års sikt till 295 kronor (305). Vår vinstprognos för 2024 är 7% lägre än konsensusprognosen. Aktien har samtidigt stigit 15% under de tre senaste månaderna”, skriver banken.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig