Aktiespararna

Siffran som kan ge fortsatt börsuppgång: ”Får hopp”

Av David Flatbacke-Karlsson
10 juli 20183 min lästid

En speciell faktor kan ge aktiemarknaden nytt bränsle.
Den senaste, starka jobbrapporten från USA innebär att räntan nödvändigtvis inte höjs lika snabbt, menar en ansedd expert.
– Jag har fått upp hoppet, säger ekonomiprofessorn Jeremy Siegel till CNBC.

Utvecklingen på arbetsmarknaden har överraskat på uppsidan.

Betydligt fler jobb skapades i USA förra månaden.

Nu menar ekonomiprofessorn Jeremy Siegel att siffran kan innebära att centralbanken Federal Reserve inte höjer styrräntan lika snabbt som väntat – vilket skulle ge börsen en extra skjuts.

213 000 nya jobb, att jämföra med analytikernas prognoser om 195 000, blev till och 601 000 personer kom in i arbete i USA i juni. Samtidigt uppgick den öppna arbetslösheten till knappa 4 procent.

Nyheten har fått Jeremy Siegel, ekonomiprofessor vid Wharton University i Pennsylvania, att se med betydligt mer positiva ögon på börsens framtid.

– Det här betyder att Fed kanske inte kommer att behöva höja räntan fyra gånger i år och att vi inte behöver strama åt arbetsmarknadskraften, säger han till CNBC.

Tveksamheten har ökat

Jeremy Siegel är känd för att vara en ”bull”, marknadsoptimist, men på sistone har han blivit mer försiktig i sitt sinnelag.

Han anser att stigande räntor är det klart största hotet mot börsens framfart och skulle vilja se ytterligare en jobbrapport med imponerande siffror. I så fall ökar chanserna för att Fed endast höjer räntan tre gånger i stället för uttalade ambitionen fyra under 2018.

– Jag är fortfarande väldigt, väldigt försiktig, men fredagen (jobbsiffrorna) gav mig nytt hopp. Vi behöver att folk som har varit utanför arbetsmarknaden kan komma in och bidra. Då går det att växa bra samtidigt som Fed inte höjer räntan alltför mycket, understryker Jeremy Siegel.

Räds handelskrig

Jeremy Siegel är också noga att framhålla att han är orolig för att ett fullskaligt handelskrig ska bryta ut. Ekonomiprofessorn menar att marknaden endast ser en 10-procentig möjlighet att ett sådant skeende kan bli verklighet.

– Om det trappas upp, ja, då finns det en ordentlig nedsida.

I slutet av förra veckan sattes Donald Trumps tullar om 34 miljarder dollar på kinesiska varor i spel. Kina har svarat med samma medicin.

Den amerikanske presidenten, som även öppnat för att införa ytterligare avgifter på produkter från stornationen i öst och redan satt tullar på stål och aluminium från EU, Kanada och Mexiko i bruk, är ytterst nyckfull. Samtidigt tror Jeremy Siegel att det finns en smärtgräns för hur långt Donald Trump kommer att gå då han inte vill skada världsekonomin i en större utsträckning.

– Det finns ingen president som har twittrat lika mycket och tagit åt sig äran av börsuppgångar som Donald Trump. Om han vill fortsätta att göra det kan han inte dra igång ett handelskrig, säger Jeremy Siegel.

Dela med dig