Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-20

Signalen som ger finanshajarna kallsvett

wysiwyg_image

Nu överstiger räntan på den amerikanska tremånaders statskuldsväxeln snittavkastningen för S&P 500 för första gången efter finanskrisen. Claes Folkmar, chef för Aktiesparararnas marknadbevakning, förklarar risken för dig.

TITTA HIT: Håll koll på yieldkurvan

För första gången sedan sommaren 2008, strax innan den globala finanskrisen tog ett strypgrepp på världens aktiemarknader, klättrade i veckan den amerikanska 3-month US T-bill (en slags statsskuldväxel som löper på 3 månader) över 2 procent i kölvattnet av den amerikanska centralbankens (Fed) allt stramare penningpolitik.

SE ÄVEN: Så ställer tullarna till det för Volvo: "Oroväckande"

Uppgången i räntenivå har gått mycket snabbt under 2018, en fördubbling av räntan på flera löptider och den enda av de ”stora” T-bills som fortfarande inte nått nivån 2 procent är den kortaste, den som löper på 1 månad. För 18 månader sedan var räntan på 3-month T-bill i princip 0.

MISSA INTE: Ser nedgång på 50 procent: "Största bubblan någonsin – kommer att spricka"

För börserna är detta oroande signaler. Räntan på 3-month T-bills överstiger i dag den genomsnittliga direktavkastningen (utdelning i förhållande till börsvärde) för det breda och mycket viktiga aktieindexet S&P 500.

LÄS OCKSÅ: Första rapporten på egna ben en ren succé – aktien rusade: "Bättre fokus och möjligheter"

Detta gör att framför allt konservativa investerare i detta ”nya” ränteläge inte nödvändigtvis måste söka sig till börsen för att få avkastning. När räntorna varit kring noll, eller till och med negativa, har investerar ”tvingats” slussa kapital till aktiemarknaderna. Den nya räntesituationen riskerar att minska kapitalflödena till börsen och därigenom minska efterfrågan på aktier. I värsta fall kan det leda till utflöden vilket riskerar att sätta press på kurserna.

Det som håller emot, åtminstone kortsiktigt, är att utsikterna för den amerikanska ekonomin är förhållandevis goda vilket borde gynna vinstutvecklingen bland amerikanska bolag, men å andra sidan är många sektorer högt värderade efter en lång och utdragen uppgång.

YTTERLIGARE LÄSNING: Miljardrustar för teknikskiftet: "Kommer att vara starkare i framtiden"

Skribent: Claes Folkmar.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.