Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-22

Simstjärnans nya intresse

wysiwyg_image

Sarah Sjöström nådde världseliten inom simningen redan som 14-åring och har sedan dess hållit sig i den absoluta toppen. Nu har hon fått upp ögonen för börsen.

Elitsimmerskan har en hel drös med medaljer och majoriteten av dem är i guld, EM har hon vunnit 22 gånger och VM 11 gånger (i både lång- och kortbana). I de Olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 tog hon en hel pallplats i olika tävlingar, guld i 100 meter fjärilssim, silver i 200 meter frisim och brons i 100 meter frisim.

Det var för 13 år sedan som hon började mäta sig med världseliten inom simningen, då var hon 14 år gammal och vann EM-guld på hundra meter fjärilsim. Förra året innebar knappt något resande för elitsimmaren, även om hon tränade på som vanligt. Det ledde till mer tid över, då väcktes ett nytt intresse för Sarah Sjöström.

– Det var för några veckor sedan som jag fick upp ögonen för aktier, jag tänkte att detta verkar vara en perfekt hobby för mig vid sidan av karriären.

År 2020 var ett år som lockade rekordmånga privata sparare i Sverige till börsen, många med framgång. Sarah Sjöströms börsintresse startade genom kollegor och hennes sambo som pratade en del om investeringar. Idag hjälper ett kapitalförvaltningsbolag henne med hennes aktiebolags placeringar men det är något som hon är öppen för att börja göra själv när hon lärt sig mer.  

Första aktien blev ingen höjdare

Sarah köper en del aktier på egen hand, då har hon gått in med mindre summor i bolag som hon kan relatera till och tycker är spännande. Den första aktien som hon köpte var ett läkemedelsföretag som kom ut med en mindre lyckad rapport, som ledde till att aktien rasade med nästan 40 procent.

– Det gäller att ha is i magen, jag var i bassängen när den dåliga nyheten släpptes. Jag är van vid med- och motgångar i simningen och kände mig ganska lugn. Utöver läkemedelsföretaget, handlade jag aktier i ett företag som tillverkar laddstolpar för elbilar och ett resebolag.

Hon vill lära sig mer och investera långsiktigt, hon vill lära sig att analysera ett företag genom teknisk analys och ha bättre koll på börsen. Delvis för att kunna investera själv på börsen men också för att veta vilka frågor hon ska ställa till kapitalförvaltarna som förvaltar företagets pengar.

Vill du också komma igång? Se våra medlemskap här

Pensionen i sportvärlden

Elitidrottares karriärer är kortare än många andras yrken, vilket ofta innebär ett stort pengaflöde in under några decennier för att sedan sluta komma in, kontra ett hyfsat jämnt flöde under ett arbetsliv. CNBC rapporterade om flera basketstjärnor i USA som gick i personlig konkurs efter att karriären var över.

– Jag tror att det är många elitidrottare som inte är beredda när deras karriär tar slut och pengainflödet slutar komma. Alla får inte den hjälpen som de behöver och jag tror att man behöver få den tidigt.

Sarah har fått bra hjälp genom människor i sin närhet, bland annat hennes manager.

När det kommer till hennes egen karriär vet hon inte hur länge till kroppen orkar simma på nuvarande höga nivå men hon uppskattar i 10 år till.

– Jag behöver inte ställa upp i flera olika grenar som jag har gjort i 13 år, utan jag kan ställa upp på en gren. Då kommer jag nog att orka längre.

Vad vill du göra efter karriären?

– Jag vet inte exakt vad jag ska göra men jag vill inspirera andra till att komma igång med träning. Jag kan tänka mig att jobba inom Tv också.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.