Du är här

2017-09-28

Sista chansen att stoppa ISK-smällen

wysiwyg_image

På måndag stängs möjligheten för sparare och andra att försöka stoppa skattehöjningen på ISK-kontot.
Aktiespararna kommer att rikta hård kritik mot ISK-smällen i sitt remissvar – och uppmanar samtidigt dig som sparare att göra din röst hörd.
– Din röst kan bli avgörande för att stoppa förslaget och punktera myten om att det handlar om en skatt för rika, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Klockan 17.00 på måndag är sista chansen att påverka lagförslaget om en höjd ISK-skatt.

Som officiellt remissorgan kommer Aktiespararna att varna för konsekvenserna med att urholka förtroendet för ISK som sparform.

– ISK är den bästa sparformen för vanliga människor och egentligen den enda chansen för människor med normala löner att spara ihop till en ekonomisk trygghet, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Aktiespararna har nu startat en kampanj för att uppmuntra sparare att skriva in sitt eget remissvar till finansdepartementet och finansminister Magdalena Andersson (S).

 – Fem minuter investerat på att skriva ett mejl kan bli avgörande för både din egen och miljoner andra sparares framtid och trygghet. På vår kampanjsajt finns all information du behöver, säger Joacim Olsson.

LÄS OCKSÅ: 7 argument mot ISK-skatten

Regeringen har försvarat höjningen med att det handlar om ett par hundralappar per år i mer skatt för en vanlig sparare.

Men det är ett argument som inte håller, enligt Joacim Olsson.

– Med ränta-på-ränta-effekten för ett långsiktigt sparande kan det bli fråga om stora belopp. För att kompensera för den högre skatten kan sparare också känna sig pressade att välja fonder och aktier med en högre risk än vad som känns bekvämt – annars riskerar spararna att gå back.

MISSA INTE: Så protesterar du mot ISK-skatten

Skattehöjningen beräknas leda till 790 miljoner kronor i ökade skatteintäkter, jämfört med statens totala intäkter som beräknas till 1 140 miljarder nästa år. 

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson har motiverat höjningen med att ISK som sparform ”gynnat de som har allra mest kapital”. Joacim Olsson vänder sig mot verklighetsbeskrivningen.

– Det är en väldigt olycklig signalpolitik. I en tid när svenskarnas höga skuldsättning pekas ut som den stora risken mot samhällsekonomin av bland annat Riksbanken, IMF, EU-kommissionen och OECD borde ju regeringen uppmuntra sparande i stället för att avskräcka.

– Det handlar om den andra skattehöjningen för ISK-spararna under en och samma mandatperiod. Inte nog med att spararna ska betala skatt för den risk de tar med sina beskattade pengar. Nu måste man också väga in den politiska osäkerheten i kalkylen.

LÄS OCKSÅ: Skriv remissvar mot ISK-skatten på mindre än fem minuter

För höginkomstagare blir möjligheten att växla den del av lönen som omfattas av hög marginalskatt till extra tjänstepension allt mer attraktiv.

– Men för det stora flertalet, som tjänar mindre än 40 000 kronor i månaden, finns egentligen inget vettigt alternativ till ISK utöver nollräntan på sparkontot. Det är därför som skattehöjningarna för ISK-spararna är så orättvisa.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.