Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-30

Skåneportföljen som utklassar index

wysiwyg_image

Om dina investeringar har varit fokuserade mot södra Sverige är chansen stor att du har blivit rikligt belönad. Aktiespararens likaviktade portfölj med elva aktier från Skåne har krossat börsen senaste fem åren.

Aktiespararen har tidigare kollat läget i Småland – och tidningens likaviktade portfölj med bolag från landskapet slog Stockholmsbörsens SIXRX-index och OMXS30 utan några som helst problem sett över de senaste fem åren.

LÄS OCKSÅ: Smålandsportföljen som krossar börsen

Nu har processen gjorts om med fokus på Skåne. Elva aktier som är hemmahörande i Sveriges sydligaste landskap har tagit plats i en likaviktad portfölj.

Resultatet är riktigt imponerande. Portföljen, som innehåller ett urval av de största börsbolagen från regionen, har levererat en totalavkastning på sammanlagt 251 procent sedan mätningens startpunkt den 25 augusti 2014. Det går att jämföra med SIXRX:s ökning på 54 procent och OMXS30:s motsvarighet på strax över 30 procent.

SE ÄVEN: Nytt nummer av Aktiespararen

Här är vinnarna

Den stora segraren heter Cellavision. Blodanalysbolaget från Lund har rusat hela 1 358 procent. På andra plats kvalar kylbolaget Beijer Ref, Malmö, in med en avkastning på 388 procent. Polymertillverkaren Nolato, Torekov, snor åt sig bronspengen genom sitt lyft på 256 procent.

MISSA INTE: Premiär för Sparspanarna: Så hittar du motivationen

Fettbolaget AAK, med huvudkontor i Malmö men som även har stor anknytning till Blekinge och Århus i Danmark, fastighetsbolaget Wihlborgs, med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, och Latourdelägda verkstadsaktören Nederman, Helsingborg, har alla klättrat närmare 200 procent under perioden.

Totalt har nio av elva bolag i portföljen slagit eller i alla fall presterat i linje med SIXRX-index. Verkstadsjättarna Trelleborg och Alfa Laval har haft det tyngre senaste fem åren och presterat klart sämre än både SIXRX och OMXS30.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investmentbolagsexperten: Håll koll på risken – undvik dubbelsmäll

Här är portföljen i sin helhet:

wysiwyg_image

Skåneportföljen ställd mot SIXRX och OMXS30 sedan 2016.

wysiwyg_image

Fotnot: Siffrorna är hämtade den 25 augusti 2019. Aktiespararens Skåneportfölj består av elva av de största och mest omtyckta börsbolagen från landskapet. Notera att ett antal bolag med koppling till Skåne, så som bland andra Inwido och Thule, inkluderades i den småländska portföljen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.