Aktiespararna

Uppskattad rabatt och utdelning

Av Bolagsbevakningen
16 december 20196 min lästid
STÄMMORAPPORT: Skistar bjöd i år in till bolagsstämma i Sälen på Experium i Lindvallen. Mycket snö i backarna, nollgradigt, lätt snöfall och lite mulet så ganska bra skidförhållanden för den som var intresserad av att prova på backarna.

Innan stämman bjöds det på en mycket god lunch på O’Learys som många av de tillresta aktieägarna avnjöt. Därefter inleddes stämman vid klockan 14:00 och öppnades av styrelsens ordförande Eivor Andersson.

Vid sin sida hade hon Anders Örnulf, ekonomi- och finansdirektör, samt Sofie Arnell, bolagsjurist och IR-ansvarig. Sofie förde protokollet. Röstlängden för stämman uppgick till 244 närvarande med ungefär 49 miljoner aktier så 74 procent av rösterna var där.

Ny vd

Innan punkt 7 i protokollet behandlades så presenterades Skistars nye vd. Stefan Sjöstrand, 51, tidigare från Ikea. Har varit verksam i Frankrike och Kanada.

Tidigare företag han har varit aktiv inom är Marabou och OLW. Oklart än exakt vilken dag han ska tillträda. Under punkt 7 pratade Anders Örnulf om året som gått, nästa säsong, hållbarhet och Scandinavian Mountains Airport.

All time high

Under året som gått har antalet Skipass samt skiddagar slagit all time high. Alpina VM i Åre hölls i februari tidigare i år. Och ska de växa måste de nå ut på den utländska marknaden. Skistar kan i år också fira en första placering både på IDG:s topp 100-lista över Sveriges bästa sajt samt under kategorin Turism med över 900 000 medlemmar i MySkiStar. Tillväxten ligger på 9 procent årligen, lönsamheten kring 21-procentig och en rörelsemarginal på 22 procent som får ses som godkänd.

Fokus inför nästkommande säsong är investeringar om 330 miljoner i kärnverksamheten. Öppnandet av Scandinavian Mountains Airport som vrider om investeringar mot Sälen och Trysil, nya bostäder och liftar. Säsongen kommer även att gynnas extra av ett bra kalenderår med mycket ledighet både under jul och påsk. Marknadsföring ska även riktas mer internationellt genom skistar.com, i Alperna samt mer marknadsföring i Storbritannien vilket vi kommer se resultat av effekterna nästa år.

Hållbarhet

Hållbarhet handlar för Skistar om miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Enligt en studie nyligen gjord rör svenska ungdomar på sig väldigt lite och det vill Skistar motverka och verka för en aktiv fritid med rörelseglädje. Samt trycka på ”hemester” och naturupplevelser. Under året har även arbetskläderna för medarbetare bytts ut mot det egna märket Eqpe och de gamla arbetskläderna kommer därför att skänkas till välgörenhet.

Deras snökanoner är i dag sju gånger mer effektiva än på 70-talet och körs endast genom förnyelsebar energi. Pistmaskineran använder sig av GPS-baserad snödjupsmätning för att optimera körandet vilket minskar utsläpp men också blir mer kostnadseffektivt.
Scandinavian Mountains Airport som har premiäröppning den 22 december är ett tioårigt projekt som Skistar är en av 33 aktieägare bakom.

Transporter

Flygledningen kommer att ske genom ett ”Remote Tower” och kommer skötas från Sundsvall. SAS sköter utrikesflygen från London, Ålborg och Köpenhamn medan BRA sköter Stockholm/Bromma, Malmö, Ängelholm, Göteborg och Växjö. Första planet att flyga sträckan Stockholm/Bromma–Sälen är redan fullbokat. Detta kommer förbättra förutsättningarna för Skistars internationella expansion och bolaget bearbetar just nu andra Europeiska flygbolag i EU om fler sträckor.

Nya styrelseledamöter

Tre nya styrelseledamöter valdes in under stämman.

Lars-Göran Dahl, affärsutvecklingschef på Diös och även tidigare ansvarig för Riksbyggens kommersiella verksamhet i Sverige och styrelseledamot i SBC. Aktieinnehav i Skistar: 0

Gunilla Rudebjer, tidigare bl.a. CFO Scandic Hotels, CFO Cision, CFO Park & Resorts SCandinavia, CFO Mandator och CFO TUI Nordic. Aktieinnehav i Skistar: 400 B-aktier.

Anders Sundström, tidigare styrelseledamot i Swedbank och KF samt innehaft flera ministerposter och andra politiska uppdrag. Aktieinnehav i Skistar: 0.

Sedan föreslog valberedningen att Eivor Andersson, Lena Apler, Sara Karlsson och Fredrik Paulsson omväljs. Alla för tiden till slutet av nästa årsstämma.

Skistars aktie är i dag noterad på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, men planer finns på att göra ett listbyte upp till Large Cap.

Utdelning och rabatt för aktieägare

Deras utdelningspolyicy är i dag att minst 50 procent av resultatet efter skatt ska delas ut. Det ger idag en utdelning på 3:50 kronor per aktie vilket är en direktavkasning på 3,0 procent.

Något som är uppskattat från aktieägare är Skistars aktieägarrabatt på 15 procent vid ett aktieinnehav om minst 200 stycken aktier.

Det ger en rabatt på Skipass, köp som görs i deras shop samt skidhyra och skidskola. Och det var ett antal aktieägare under stämman som kom direkt från backen med pjäxor och hjälm på. De jag pratade med tycks uppskatta denna rabatt och är nöjda.

Principer

Under punkt 21 i dagordningen så fragade vi från Aktiespararna varför de väljer att frångå sina principer kring ersättning för ledande befattningshavare i det här fallet.

De beskrev att man vill få tillgång till hans kunskap och nätverk och vi undrade hur det i praktiken ska fungera och om det finns en konkret plan för det?

Svaret vi fick angående beloppet på 325 000 kronor/månad i tolv månader hade beslutats internt och att den bedöms som marknadsmässig. Hur själva kunskapsöverföringen och tillgång till nätverket kommer att ske konkret blev svaret att de löser det.

Det är klart att med över 17 år i bolaget så har Mats Årjes tillfört mycket och besitter mycket kunskap och i en övergångsperiod är det viktigt att inte förlora den kunskapen. Så stämman röstade ja i frågan och även Aktiespararna efter de svar vi fick.

I övrigt så var det en bra stämma. Den var genomtänkt från det att aktieägarna anlände till dess att den var över. Vi får se till nästa stämma hur den nya flygplatsen kommer ha för inverkan och de investeringar som kommer ske.

Även om den internationella satsningen går hem.

Bolagsbevakare: Daniel Nygren

MarknadsnyheterSkiStar

Dela med dig