Du är här

2017-09-21

Skifte i finanssektorn

wysiwyg_image

Här kan du läsa om de senaste förändringarna i Korta Portföljen (vecka 38)

Allmän reflektion

Förra torsdagen var det en riktigt bra dag i portföljen. Men underbart brukar - dessvärre - vara kort.

Sedan dess har Loomis-aktien fallit tillbaka något likaså inkassobolaget Intrum Justitia, medan andra innehav som Indutrade (portföljens största) och nyköpta Trelleborg klättrat upp till nya nivåer.

Relevant för vårt H&M-innehav var en nyligen släppt analys från Handelsbanken där rekommendationen Öka upprepas. Läs "Begränsad rapportrisk i H&M"

Börsklimatet är fortsatt positivt och riskvilligheten är hög på marknaden. För regelbundna läsare av Korta Portföljen är detta inga nyheter eller överraskningar – tvärtom är det status quo som gäller.

Igår kväll kom även den amerikanska centralbanken (Fed) med ett - ska vi säga - ljumt räntebesked.

I vanlig ordning var det allmänt ”uppsnack” av den amerikanska ekonomin som stod på agendan. Fed-chefen Janet Yellen fortsatte att beskriva det ekonomiska läget i landet i positiva ordalag med en stark amerikansk arbetsmarknad och hygglig tillväxt.

Den till synes låga inflationstakten utmålas som ett problem och därmed också en osäkerhetsfaktor framöver. Räntenormaliseringen kommer mot den bakgrunden ske i en fortsatt långsam takt.

Inget nytt under solen med andra ord.

Även den japanska centralbanken, Bank of Japan, kom med ett tämligen odramatiska räntebesked. Den intresserade kan läsa mer om det beskedet och vår tolkning här; ”BoJ fortsätter på inslagen väg”

Veckans…

  wysiwyg_image

  Ett nytt nummer av Aktiespararen är ute och det betyder nya köptips från oss. Vi är mycket stolta över numret och hoppas att ni uppskattar innehållet.

  Nu över till portföljen

  Avanza

  • Vi väljer att plocka in Avanza i portföljen
  • Avanza fortsätter växa såväl kundbas som sparkapital i hög takt
  • Avanza har som mål att kostnaden per sparkrona ska understiga 0,20 %. Att kundbas och sparkapital växer snabbt gör att Avanza kan fortsätta pressa kostnaderna och därför bör målet vara inom räckhåll. På fem år har kvoten sjunkit från 0,43 % till 0,22 % och vi tror den positiva utvecklingen fortsätter
  • kommer snart lansera sin nya bolåneprodukt, något som kommer komplettera utbudet och lyfta såväl vinst som marginal. Då många av Avanzas kunder bor i storstäder, sparar mycket och samtidigt har mycket bolån bör rimligtvis de nya bolåneprodukterna lyckas
  • En sparkultur växer fram i Sverige
  • Då en räntebotten med allra största sannolikhet är nådd är det en potentiell trigger för bolaget. Stigande räntor skulle ge en rejäl skjuts till vinsterna och delar av analytikerkåren hävdar att Avanza har börsens bästa exponering mot stigande räntor
  • Värderingen är hög men med en stark försäljnings- och vinsttillväxt och en branschledande position tycker vi alltjämt aktien ser intressant ut på rådande nivåer runt 340 kronor
  • Vidare noterar vi att analytikernas riktkurser spreadat isär med aktiekursen på senaste. Vi tror att gapet stängs på uppsidan. Likaså spreaden gentemot sektorn
  wysiwyg_image

  .

  wysiwyg_image

  Intrum Justitia

  • Vi väljer att sälja av innehavet i Intrum Justitia
  • Aktien har återhämtat delar av den förlorade marken men inte allt
  • Rent tekniskt ser aktien sårbar ut för ett nytt nedställ till sub-350 kr igen
  • Osäkerheten kring Lindorff-affären gör att visibiliteten kring koncernens vinstförmåga är sämre än vad vi initialt räknat med, vilket ökar risken i placeringen
  • Vi väljer därför att sälja av tills sikten klarnar
  • Om läget förändras är vi beredda att ompröva beslutet i framtiden
  • Avkastningen på affären, inklusive utdelningen, summeras till cirka -4 procent

  Resurs Bank

  • Vi väljer av avyttra den mindre positionen i Resurs Bank
  • Aktien har inte presterat som vi har förväntat oss
  • Rent fundamentalt ser aktien billig ut, men billigt kan förbli billigt utan triggers
  • I närtid ser vi inga attraktiva kurstriggers och befarar att risker finns på nedsidan
  • Vi ser därför ett bra säljläge efter den senaste tidens nedgång
  • Avkastningen på placeringen kan summeras till +0,5 procent
  wysiwyg_image

  Om den kortsiktiga portföljen

  Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

  Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

  Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

  Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

  Tala om vad ni tycker

  Tala om vad ni tycker

  Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.