Aktiespararna

Skog bakom ordentlig börsuppgång

Av Nyhetsbyrån Direkt
6 mars 20183 min lästid

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en tydlig uppgång och sällade sig därmed till övriga europeiska, asiatiska och amerikanska börser som avancerat det senaste dygnet.

Uppgången fick stöd av en växande opposition, även inom det republikanska partiet, mot de nya tullar som president Trump vill införa på import av stål och aluminium till USA.

I Stockholm fick massa- och pappersbolagen ett lyft sedan irländska Smurfit Kappa sagt ett klart nej till ett budförslag från amerikanska International Paper.

Vid 10.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,2 procent till nivån 1.566 med samtliga 30 aktier på plus. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 3,4 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 1,3 respektive 0,7 procent.

Det amerikanska representanthusets talman Paul Ryan uppmanade på måndagen partibrodern Donald Trump att tänka över tullförslaget och varnade för följderna av ett globalt handelskrig. Även presidentens ekonomiske rådgivare Gary Cohn agerade för att stoppa tullarna och uppges ha kallat till ett möte mellan industriföreträdare och presidenten i Vita huset på torsdag.

Stockholmsbörsens OMXS30-index toppades av SCA, som steg 2,4 procent. International Paper har presenterat ett budförslag på irländska Smurfit Kappa, som dock har tackat tydligt nej med motiveringen att budet inte återspeglar bolagets tillväxtutsikter.

"Det kan inte uteslutas att IP skulle kunna titta på andra bolag, till exempel Billerud Korsnäs. För aktierna i sektorn är det positivt", säger Paretos analytiker Gustaf Hansson.

Billerud Korsnäs steg 5,5 procent, Stora Enso 2,6 procent och finländska Metsä Board 2,4 procent. Stora Enso och SCA har dessutom fått höjda riktkurser av Jefferies.

Andra bolag som visade klara uppgångar var Tele2, upp 1,8 procent, Kinnevik, plus 1,8 procent och Ericsson, som steg 1,6 procent. Autoliv fortsatte upp, för dagen med 1,4 procent.

Svagast i storbolagsindexet var Getinge och Swedish Match med uppgångar på omkring 0,3 procent.

Elekta har tecknat avtal med ett strålbehandlingscentrum i Frankrike om att installera ett planeringssystem för högprecisionsstrålbehandling. Aktien steg 1,2 procent.

Bland mindre bolag backade Karo Pharma 2,6 procent. Bolagets ordförande och storägare Anders Lönner har i början av mars köpt aktier för över 50 miljoner kronor och kontrollerar därmed 9,7 procent av kapital och röster i bolaget.

Spelutvecklaren Staarbreeze lyfte drygt 8 procent till 10:90 kronor sedan Nordea i en uppdragsanalys beräknat ett kassaflödesbaserat rimligt värde om 13:80-15:90 kronor per aktie.

Ännu mer rusade Invuo Technologies, tidigare Seamless, sedan bolaget träffat ett finansieringsavtal med AJ Group. Aktien lyfte 26 procent under god omsättning.

I motsatt riktning gick installationskonglomeratet Instalco, sedan störste ägaren FSN Capital sålt hela sitt innehav till underkurs. Aktien backade 2,4 procent.

På makrofronten väntas bland annat detaljhandelsdata och orderingång från USA på eftermiddagen. Sveriges statsminister Stefan Löfven och ett antal näringslivsrepresentanter träffar president Donald Trump i Vita huset.

Dela med dig