Aktiespararna

Skogsaktier lyfter på börsen

Av Nyhetsbyrån Direkt
23 juli 20192 min lästid
Stockholmsbörsen steg i tisdagens tidiga handel, i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa. Skogssektorns Stora Enso och Holmen drogs med upp i finländska UPM-Kymmenes kurslyft efter rapporten.

Strax före klockan 10.00 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.609 och aktier för cirka 1,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Börstrenden var positiv även i övriga Europa. FTSE 100 i London steg 0,5 procent, medan CAC 40 i Paris var upp 0,3 procent och DAX i Frankfurt noterades 0,8 procent högre.

I storbolagsindexet återfanns SCA i topp med en uppgång för B-aktien på 2,5 procent. Autoliv hade samtidigt stärkts 2,0 procent och SSAB hade gått upp 1,8 procent.

Boliden rekylerade däremot ned med 0,4 procent, efter att ha stigit närmare 5 procent på måndagen. Skanska gick ned 0,4 procent inför onsdagens rapport.

Stora Enso och Holmen var vinnare på Large Cap-listan med uppgångar på 4,9 respektive 3,2 procent. UPM-Kymmene handlades upp 9 procent i Helsingfors i ett "lättnadsrally", menar analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med. Utsikterna var ljusare än befarat och ett rörelseresultat i linje med förväntningarna beskrivs som bra i nuvarande läge, enligt bedömarna.

Flera av de svenska bolag som rapporterade på tisdagsmorgonen steg i den inledande handeln. Nischbanken Resurs steg 2,0 procent efter att ha rapporterat en resultatökning för andra kvartalet.

Även hjälmbolaget Mips och teknikkoncernen Sdiptech har rapporterat resultatökningar för det andra kvartalet. Aktierna gick upp 1,1 procent respektive 11,0 procent.

Järnhandelskedjan Swedol och First North-bolaget Addvise, som erbjuder produkter och tjänster till sjukvårds- och forskningsenheter, gick däremot ned 6,0 respektive 1,2 procent efter sina rapporter.

Saltx, som också är på First North, rusade närmare 30 procent. Energilagringsbolaget har tecknat ett strategiskt avtal med spanska Inerco Ingeniería, ett bolag specialiserat på EPC-leveranser och teknikutveckling för energi- och miljöapplikationer.

Ljudboksföretaget Storytel handlades upp 5,8 procent till 109:60 kronor. Kepler Cheuvreux har tagit upp bevakning av Storytel med köp och riktkurs 144 kronor.

Wallenstam sjönk däremot 0,8 procent efter att Pareto Securities nedgraderat aktien till behåll (köp).

MarknadsnyheterHolmenStora Enso

Dela med dig