Aktiespararna

Skruvar upp prognosen: Tror på monsterhöjning

Av Eric Emanuelsson
6 mars 20232 min lästid
Från vänster: Riksbankschefen Erik Théeden och Handelsbankens prognoschef Johan Löf.  .
Handelsbanken: Riksbanken inte ens nära färdiga - tror på mycket högre räntetopp än tidigare.

I sin senaste ränterapport indikerade Riksbanken att en ny höjning med 25 eller 50 punkter lär bli aktuell i april.

Det räcker inte på långa vägar, enligt Handelsbanken.

"Vår slutsats är att Riksbankens inflationsprognos från i februari är föråldrad”, skriver Handelsbankens prognoschef Johan Löf i ett kundbrev under måndagen och banken räknar nu med en trippelhöjning i april och ytterligare 50 punkter i juni.

Handelsbanken höjer nu sin egen prognos för KPIF-inflationen exklusive energi 2023 med 1,3 procentenheter, till 7,5%. Riksbankens prognos från februari pekade mot 5,8%.

Långt ifrån att uppnå sitt mål

Handelsbankens slutsats är att Riksbankens inflationsprognos redan är föråldrad och att räntan kommer behöva höjas rejält som följd.

"Riksbanken är långt ifrån att uppnå sitt 2-procentsmål inom en rimlig tidsperiod, så som de planerat", skriver Johan Löf, prognoschef på banken, i ett kundbrev under måndagsmorgonen.

Riksbanken själva har indikerat att en räntehöjning om 25 eller 50 punkter lär behövas i april.

Mycket högre räntetopp än vad som tidigare prognostiserats

Men Handelsbanken tror inte att det är tillräckligt utan räknar nu med att Riksbanken drar till med en höjning om 75 punkter i april och 50 punkter i juni. Då toppar styrräntan på hela 4,25%. Ingen av de stora bankerna har tidigare prognostiserat för en styrränta över 4% tidigare.

”Även om Riksbankens guidning är för '25 eller 50 punkter' i april har den också klargjort att policyn kommer att vara databeroende, och just nu har datautfall gjort dess inflationsprognos föråldrad vilket har resulterat i ett mer pressande behov att visa resultat i form av disinflation”, skriver Johan Löf.

Dela med dig