Aktiespararna

Slå till efter kursfallet - förväntningarna för låga

Av Jessika Bouveng
25 september 20233 min lästid
Kursgrafen visar Volatis aktieutveckling de senaste tre månaderna.
Förvärvsbolaget Volati har de senaste månaderna rasat tvåsiffrigt. Enligt Carnegie så är marknaden för pessimistisk till det välskötta bolaget och rekommenderar därför nu köp.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Ett välskött bolag med alldeles för lågt ställda förväntningar - så beskriver Carnegie förvärvsbolaget Volati i en ny analys. Aktien har sedan toppen i slutet på 2021 backat ungefär 60%, och bara på de senaste tre månaderna 22%. Nu anser investmentbanken att aktien ser attraktiv ut.

Carnegie skriver i sin analys att Volati har ett ”fint långsiktigt track-record” som lyckats förvärva väl presterande bolag med bra kassaflöden till attraktiva multiplar. Ett annat plus som talar för aktien menar banken är att bolaget är lett av den skickliga grundarduon, Karl Perlhagen och Patrik Wahlén, som har ett tydligt fokus på kapitalallokering.

Hämtar mycket omsättning i Sverige

I sin analys ser banken dock även några orosmoln:

”Koncernens dotterbolag i fjol hämtade cirka 73 procent av omsättningen i Sverige, vilket är en av Europas svagaste ekonomier. Lägg därtill att det finns en tydlig cyklisk komponent i Volati, dels i affärsområde Salix Group som redan påverkas av den svaga byggsektorn, dels i affärsområde Industri”, skriver man.

Den senaste halvårsrapporten visade dock enligt banken att bolaget är välskött.

”Trots svagare byggkonjunktur och ett omsättningstapp på 7 procent under andra kvartalet lyckades affärsområdet Salix hålla rörelsemarginalen oförändrad vid 10 procent tack vare marginalförstärkande åtgärder. För koncernen i stort slutade kvartalet med 3 procents omsättningstillväxt och 10 procents EBITA-tillväxt”.

Ser en uppsida på 70% i Volati

Blickar banken framåt för bolaget så räknar man med att Volati kommer att nå målet om minst 15 % årlig EBITA-tillväxt per aktie. Enligt Carnegies prognoser för nästa år handlas aktien till ett justerat P/E-tal på 13x respektive justerad EV/EBITA på drygt 11x. Detta anses som låga värderingsmultiplar på ett bolag som ”trendmässigt levererar tvåsiffrig vinsttillväxt”.

Carnegie ser köpläge med en riktkurs på 148 kronor. Aktien kostar i dag cirka 87 kronor - något som ger en uppsida på ungefär 70%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Aktien är lågt värderad - läge att slå till

VolatiMedia och analyshus

Dela med dig