Aktiespararna

Småbolagsinnovation som ska klå index: ”Kan göra bäst investeringar”

Av David Flatbacke-Karlsson
26 mars 201913 min lästid
Stjärnförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn har startat eget. Fonden Core Ny Tekniks plan är att skapa avkastning för andelsägarna – genom innovation, engagemang och långsiktighet. – Vi har både fokus och flexibilitet, säger duon till Aktiespararen.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn har blivit omtalade och hyllade för sitt arbete med fonden Ny Teknik på Swedbank Robur.

Sedan drygt två månader tillbaka driver de konceptet vidare som entreprenörer i TIN Fonder genom innovationsfonden Core Ny Teknik.

– Vi kan göra de bästa investeringarna.Få fonder ser ut som vår. Vi kan lägga 100 procent energi på de 10 procent innovativa bolag som växer snabbast i stället för att fastna i analoga bolag som vanliga fonder ofta gör. Det är roligare att vara entreprenör än tjänsteman, säger Carl Armfelt.

Förvaltarna betonar att de verkligen uppskattade tiden på Swedbank Robur, men är lika tydliga med att de tror att de kan prestera ännu bättre utanför organisationen.

– Nu kan vi vara mer lättrörliga och upprätthålla den energi som krävs för att göra ett så bra jobb som möjligt, understryker Erik Sprinchorn.

LÄS OCKSÅ: Stjärnförvaltarens viktiga råd till unga sparare: "Hylla börsnedgångar" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/stjarnforvaltarens-viktiga-rad-till-unga-sparare-hylla-borsnedgangar)

Så är fonden uppbyggd

Core Ny Teknik utgörs till 79 procent av bolag inom mjukvara, digitala varumärken och hälsovård. Resterande 21 procent består av så kallade ”nischvinnare”, bolag som ska vara unika, kunna växa ordentligt och bli riktigt stora inom just sitt eget område. 70 procent av innehaven ska härstamma från Norden medan resterande kan placeras globalt. Fokus är först och främst på innovativa småbolag.

Placeringshorisonten är långsiktig, ett bolag ska behållas i portföljen i åtminstone fem–tio år, och nyckeln till framgång är att kunna navigera rätt bland bolagen inom omvärldstrender som kommer att sätta avtryck i decennier framåt.

– Vi vill köpa in oss i de allra bästa bolagen, men där kanske inte allt ser helt perfekt ut. Vi har något kvalitativt att erbjuda och vill bidra med de kunskaper och erfarenheter som vi samlat på oss, säger Erik Sprinchorn.

Vilka frågor lyfter ni till bolagen som ni köper in er i?

– Vi vet alltid vad vi investerar i. Hållbarhet tar vi alltid upp, att värdeskapandet ska vara hållbart. Sedan diskuterar vi ofta kommunikation. Det är inte alla entreprenörer som vet exakt hur en finansiell investerare fungerar. Sedan kommer vi inte att påverka genom att sitta i styrelser, kanske valberedningar på lite sikt, men mest vill vi ha en öppen, positiv och stöttande dialog, säger Carl Armfelt.

Totalt finns 38 innehav i Core Ny Teknik, varav tio stycken är presenterade på fondbolagets webbplats i nuläget. På topplistan går flera spelbolag, så som THQ Nordic, Evolution Gaming och Paradox, att hitta.

– Det får det att se ut som om vi har fler spelbolag än vad vi har. Så är det inte riktigt. Vi vill ha spelbolag med många varumärken. Det minskar risken för att bolag försvinner, säger Carl Armfelt.

SE ÄVEN: Miljonärmammans väg till sparframgång: "Första miljonen är svårast" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/miljonarmammans-vag-till-sparframgang-forsta-miljonen-ar-svarast)

Vad har fått er att gå in i Tencent?

– Ja, här sitter vi och pratar om Norden och småbolag och så dyker en kinesisk jätte upp, säger Erik Sprinchorn och skrattar.

Carl Armfelt fyller i:

– Det kommer alltid att finnas tre–fyra större bolag i portföljen på grund av likviditetsskäl. Tidigare har Novo Nordisk varit ett typiskt sådant exempel. Tencent är unikt i sig. Bolaget växer 30 procent, men förra året gick aktien ned 40 procent på grund av rädsla för en strängare internethållning i Kina. Tencent äger bland populära appen ”We Chat” och har unika internettillgångar. De är den största distributören i Kina, äger uppemot 15 procent av all global gaming och är betydligt lägre värderat än Netflix.

– Klart att det är ett litet udda djur. Den här typen av bolag kommer aldrig att vara huvudfokus, konstaterar Erik Sprinchorn.

Aktiespararen träffade Erik Sprinchorn och Carl Armfelt på TIN Fonders huvudkontor i centrala Stockholm. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

Sprider riskerna

Förvaltarna av Core Ny Teknik är noggranna med att bredda sin portfölj och att ha innehav av helt olika slag.

– Vi tittar alltid på olika faktorer och vi är inte beroende av en enskild variabel. Vi har utländska bolag i portföljen och kan även investera i mer illikvida bolag så länge portföljens likviditet ser bra ut. Vi har stort fokus, men kan även vara flexibla, säger Erik Sprinchorn.

Carl Armfelt framhåller att bland annat hälsa och teknik har helt olika cykler.

– Olika kortsiktiga faktorer kan pressa aktierna ordentligt. En techkrasch i USA sprider sig ju till resten av världen, säger han, och tydliggör kopplingen till att Core Ny Teknik har liknande innehav i både Hong Kong och Australien och att globala bolag bidragit stort till fonden tidigare.

Han anser att digitala bolag kommer att en större del av penningkakan i världen framöver.

– Större del av rikedomen hamnar hos digitala bolag framöver. Analoga bolag kommer att ha en mer homogen avkastning. Mindre bolag, som är födda i ”molnet”, kommer att ha lättare att hantera omställningen mot en mer digital ekonomi än vad större, mer tunga bolag har. Det kommer att gå att se inom många sektorer. Vi letar efter bolag som påminner om FAANG, men som är mycket mindre och kan ha en stor tillväxtresa framför sig.

MISSA INTE: Ränta-på-ränta: Det åttonde underverket (https://old.aktiespararna.se/nyheter/ranta-pa-ranta-det-attonde-underverket)

Nytt sätt att se på saker

Duon nämner 5G-utvecklingen och högre hastigheter på uppkoppling som en intressant trend. En annan sådan hur nästa generation kommer att se på sig själv och hur den vill uppfattas.

– Om tio år tror vi att det kommer att vara betydligt viktigare att ha ett visst skin på ”Fortnite” än att ha en schysst pikétröja från Lacoste, säger Carl Armfelt.

Nischvinnare, också ett viktigt ben i portföljen, går att hitta inom inte minst processen av digitaliseringen av sjukvården.

– Du kan tjäna väldigt mycket pengar om du lyckas här. Det är högre inträdesbarriärer och inte lika lätt att förstå sig på. Det går att få en mycket bra avkastning. Sectra är ett väldigt bra exempel på ett bolag som har lyckats, säger Erik Sprinchorn.

– Sedan är det förstås mycket roligare att prata om ”Civilization” (ett spel från Take Two) än om kameran från Ambu som tittar efter magkatarr, säger Carl Armfelt.

Erik Sprinchorn anser att hälsovårdssektorn i Norden är av framgångsrikt slag.

– Det är gräsligt mycket innovation. Det finns massvis av ambitiösa bolag som forskar på och jobbar med att ta fram nya produkter. Biogaia, som vi har i fonden, är ett sådant bolag. De är kanske bäst i världen på att kunna tolka mikrobiomets betydelse. Vi har så många bakterier i kroppen som lever i symbios och påverkar oss på olika sätt. Biogaias kosttillskott och mediciner har gett fantastiska effekter.

Hur är den nordiska innovationsscenen i övrigt?

– Det skulle behövas ett större självförtroende. I USA går det till exempel att se att internetlösningarna inte är lika bra som på snabbtåget i Oslo. Vi är i framkanten av den digitala transformationen, men kapitalmarknaden i USA har varit bättre på att uppskatta bolagen. Det behövs en bättre marknadsföring för börsen som alternativ och en större förståelse för hur bolagen fungerar, säger Erik Sprinchorn.

Ringar på vattnet kan skapas, anser Erik Sprinchorn, och gör en koppling till en idrottsman som slog igenom på 1970-talet.

– Efter Björn Borgs framgångar hade vi sex svenskar på topp tio-listan över världens bästa tennisspelare. Jag är säker på att det sitter flera tusentals personer och kodar efter att ha blivit inspirerade av Daniel Ek och vill skapa nästa Spotify som har ett marknadsvärde på 30 miljarder dollar. Det händer mycket i Norden och det går att skapa nya grejer.

Ett hot mot det lokala klustret är att många bolag tenderar att försvinna till exempelvis USA eller Kina via förvärv. Här hoppas förvaltarna att kunna göra skillnad genom att bidra till att fler bolag väljer nordisk börs för att behålla kontrollen och fortsätta sin tillväxtresa.

Carl Armfelt menar att det långsiktiga tänket kommer att göra Core Ny Teknik till en lyckad satsning.

– Vi ser så mycket längre än bara ett par kvartal. Vi är där för våra kunder och ser till vad som är relevant för dem. Bolagen som vi investerar i vill vi hjälpa att ta nästa steg och vi är övertygade om att de kommer att vara mycket större om fem–tio år och framåt, säger han.

YTTERLIGARE LÄSNING: Mindre värden – större avkastning: "Inte stolt över rabatten" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/mindre-varden-storre-avkastning-inte-stolt-over-rabatten)

FAKTA

Det här är Core Ny Teknik

Innovationsfonden Core Ny Teknik förvaltas av Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, födda 1968 respektive 1984, och som fick uppmärksamhet för sitt gemensamma arbete på Swedbank Robur. Erik och Carl driver nu nystartade fondbolaget TIN Fonder. (https://tinfonder.se/)

Fondens ledord är innovation, småbolag och Norden. 70 procent av fondens innehav, som just nu uppgår till 38 stycken, ska härstamma från Norden och merparten ska vara småbolag med stora tillväxtmöjligheter. 30 procent kan dock placeras globalt och det kommer att finnas tre–fyra större bolag, likt kinesiska Tencent just nu, bland annat av likviditetsskäl.

Mjukvarubolag utgör 29 procent av innehaven, digitala varumärken står för 27 procent och hälsovårdsbolag för 23 procent. Resterande bolag kallas för ”nischvinnare”, som ska vara unika och kunna växa och bli stora på just sin grej.

Core Ny Teknik har över 20 000 andelsägare, med många yngre personer på ägarlistan, och har fått in omkring 600 miljoner kronor sedan premiären den 4 februari 2019. Aktuell NAV-kurs är cirka 106 kronor och förvaltningsavgiften uppgår till 1,50 procent.

Innehav som presenterats på webbplatsen (i storleksordning): THQ Nordic, Tencent (Kina), Paradox, Evolution Gaming, Funcom (Norge), Take Two Interactive (USA), Vostok New Ventures, Nemetschek Group (Tyskland), Enea och Biogaia.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn om …

THQ Nordic: Lars Wingefors (vd och grundare) är ett bevis på hur man kan använda börsen på bästa sätt som entreprenör och skapa aktieägarvärde. För ett bolag som inte binder mycket kapitel och gör förvärv med aktier är börsen jättebra. THQ gör allt digitalt. I en digital värld är data den nya oljan och tillit det nya guldet. THQ har en väldig styrka i sina varumärken.”

Evolution Gaming: ”Ett unikt bolag. De har, precis som många småbolag, byggt en riktig vinnarkultur och lyckats skapa aktieägarvärde. De befinner sig i en helt annan division och har ett stort aktieägande bland de ledande personerna i ledningen. Sådant gillar vi.”

En utomnordisk pärla: ”Nemetschek är ett av de tre bolagen i världen som har kommit längst inom digitaliseringen av byggbranschen och är både konsekventa och flexibla. Det finns väldigt mycket att göra där då branschen inte kommit särskilt långt som helhet.”

Pilotskola för förvaltare: ”Fonder som förvaltarna är delägare i har gått bättre över tid. Vi tror väldigt mycket på det här och har därför investerat mycket själva.”

Samarbete: ”Mycket handlar om förtroende och tillit. Vi har känt varandra länge nu. Sedan försöker vi att gå på så många möten som möjligt tillsammans. Det är ingen brist på intressanta bolag att besöka för oss (skratt).”

Dela med dig