Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-02

Småbolagstrio för nya tiden

wysiwyg_image

Inlägget publicerades torsdagen den 2 juli klockan 15:45

Allmän reflektion

Lugnet före stormen.

Så känns läget på börsen just nu.

Om några veckor väntar en mycket annorlunda rapportsäsong. Det andra kvartalets rapporter kommer på sina håll bli katastrofalt dåliga.

Nedstängda samhällen, disruption i globala leverenskedjor, tvärnit i konjunkturen och en tilltagande osäkerhet ger en mindre välsmakande cocktail i rapportväg.

Usla siffror ligger dock i förväntansbilden. Den stora frågan är istället vilken nyans av uselt det kommer bli. Blir det nattsvart eller en mindre allvarlig ton av rött?

Som alltid handlar aktiemarknaden om förväntningar.

På storbolagslistan har analytikerna redan genomfört historiska estimatsänkningar. I mindre genomlysta bolag finns desto större utrymme för överraskningar.

Från A till B

Även om fokus ligger på 2021och framåt måste vi som investerare överleva från A till B.

Faktum är att resan dit är minst lika viktig som vad som väntar nästa år, åtminstone utifrån ett risk- och portföljperspektiv. Livet händer trots allt nu, inte om ett år.

Om båten kapsejsar under färden (innan vi når destinationen) är det svårt att bli en vinnare.

Som bekant måste vi leva med bolagen och positionerna under tiden.

Med det sagt, nu över till tre småbolagsaktier som jag har på radarn för tillfället.

wysiwyg_image

Foto: Midsona

Midsona (56 kronor)

Konsumentbolaget Midsona är en gammal favorit för Korta Portföljen. Aktien har bevakats i flera år, rekommenderats i tidningen 2019 och kom in i portföljvärmen under våren 2020.

Utsikterna inför andra halvåret 2020 och bortåt 2021 är ljusa för livsmedelskoncernen. ”Äta hemma”-trenden håller i sig och sortimentet innehåller flera storsäljare.

Välkända varumärken, en bred produktflora och ett flerårigt ekologiskt fokus ger starka försäljningsstöd när urbana hushåll lägger om sin konsumtion.

Nyligen annonserade bolaget köp av svenska Gainomax, verksamt inom sportnutrition. Det förstärker koncernens befintliga erbjudande inom sportkategorin med Dalblads i spetsen.

Förvärvet adderar cirka 80 miljoner kronor, räknat per helår, och tillträde sker i september. Inga jättesummor, men köpet är ännu ett tillskott till den framgångsrika förvärvsmodellen.

Investmentbolaget Creades intåg i Midsona är en annan positiv faktor. Hagströmers nytänkande och aktiva investmentbolag har en fin historik i ryggen och köpet ligger rätt i tiden.

Aktien har avancerat runt 14 procent i år, men är fortfarande billig. Baserat på prognosen handlas Midsona till ett p/e-tal på runt 14 gånger för nästa år.

På dagens marknad är det inte dyrt, särskilt med tanke på den positiva medvind som coronakrisen har medfört.

Midsona presenterar sina rapportsiffror den 21 juli och även om rådande läge lockar, inväntar Korta Portföljen Q2-rapporten innan eventuella nyköp görs.

wysiwyg_image

Foto: Kopparbergs Bryggeri

Kopparbergs Bryggeri (146 kronor)

Kopparbergs, bryggeriet från Bergslagen, vädrar återigen morgonluft.

Rapporten för det första kvartalet visar att koncernen är på väg tillbaka till gamla toppformen. Efter ett par tuffa år med tappade marknadsandelar inom ölkategorin i Sverige och ifrågasatta pubsatsningar, finns ljuspunkten i breddningen av sortimentet.

Mer specifikt handlar det satsningen på gin (bild ovan). Här har koncernen redan hunnit sälja 1 miljon liter gin i Storbritannien sedan lanseringen. Lönsamhetsmässigt är gin ett spännande initiativ och koncernens innovationskraft imponerar.

Värderingsmässigt är Kopparbergs-aktien aptitlig. På rullande tolv månader handlas aktien till ett p/e-tal på runt 14 gånger. Betydligt större konkurrenter som Carlsberg och Royal Unibrew handlas över p/e 20 trots lägre tillväxttakt.

En förklaring till värderingsskillnaden finns i sedvanlig småbolagsrabatt. Bjässarna har även tydliga skalfördelar och större geografisk spridning. Men värderingsskillnaden är trots allt intressant, inte minst då Kopparbergs lyckats upprätthålla totalvolymen trots coronakrisen.

Eller rör det sig om tillfälliga framgångar? Kopparbergs lyckades parera det första kvartalet (januari, februari och mars) exemplariskt. Q2-rapporten släpps den 19 augusti. Först då får vi svaret om koncernen klarade det riktiga stresstestet i månader som april, maj och juni.  

Blickar vi framåt ser det ljust ut. Högtider som Fotbolls-EM och sommar-OS har flyttats till 2021 och även värmeböljan hittills under sommaren ger stöd åt hela dryckesnäringen. 

wysiwyg_image

Svedbergs (22 kronor)

Jämfört med övriga två bolag – Midsona och Kopparbergs – är badrumsspecialisten Svedbergs en udda fågel. Livsmedelsduon har gynnats av rådande situation, medan det är mer osäkert hur Svedbergs och byggsektorn påverkas av coronakrisen.

Svedbergs kvalar emellertid in på temat andra vågens vinnare. Första vågens vinnare var dels (1) bunkringsbolag som ”äta och dricka hemma”-bolagen som ICA Gruppen, Midsona och Kopparbergs och dels (2) hemfixarbolag som Bygghemma och Byggmax.

Men i takt med att människor spenderar mer tid i hemmet, uppstår även en vilja till att ta sig an större renoveringsprojekt. Givet hur mycket mat som lagas är kökstillverkare som till exempel Nobia en potentiell vinnare.

På samma tema går det att se hur olika badrumsbolag gynnas. Svedbergs (analyserades i mars, 2020 i tidningen Aktiespararen) har haft en förhållandevis dyster utveckling senaste åren, men sekventiellt – kvartal för kvartal – har något hänt på senare tid, särskilt från andra halvåret 2019.  

En ny vd vid rodret Per-Arne Andersson, förbättrade bruttomarginaler och god kostnadskontroll har resulterat i en uppmuntrande marginaltrend. Trots att omsättningstillväxten har varit skral, har marginallyftet resulterat i ett vinstlyft.

Svedbergs-aktien har avancerat från 17 kronor när den köpstämplades i mars till dagens 22 kronor, men det är fortfarande billigt. Baserat på prognosen för 2021 handlas aktien till ett p/e-tal på under 10 gånger. När läget klarnar väntas den goda kupongen återupptas.  

I den positiva vågskålen finns även uppköps/sammanslagningspotential. Vi får se om huvudägaren Ballingslöv (som ingår i Stena-koncernen), plockar resterande 75 procent genom ett publikt bud eller om utdelningsbolaget lever kvar på börsen några år till.

Hursomhelst, inväntar Korta Portföljen Q2-rapporten - som släpps 15 juli - innan en position tas i badrumsleverantören. Om två veckor får vi se om det blir en kall dusch eller ett varmt bad… för att avsluta med ett badrumsskämt.

Avslutande tankar

Portföljen kommer inom kort komma upp på Nordnets plattform Shareville.

I dagsläget finns dock inte mycket att se – portföljen består av 100 procent likvida medel.

Christoffer Ahnemark

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.