Aktiespararna

Smällen mot EU:s banker – svenska aktier backar

Av Nyhetsbyrån Direkt
29 maj 20183 min lästid

Efter dagens kraftiga nedgång handlas Deutsche Bank under 10 euro – för första gången sedan 2016. Samtidigt backar såväl italienska som svenska storbanker.

Den politiska turbulensen i Italien – och vad det kan betyda för euroområdet – är en kalldusch för finansmarknaderna.

Europeiska banker hör till de mest utsatta.

Swedbank A var på tisdagseftermiddagen ned 1,45 procent och Handelsbanken B 1,7 procent medan Nordea sjönk med 0,9 procent och SEB A 1,7 procent.

Deutsche Banks aktie handlas på tisdagen, för första gången sedan hösten 2016, under 10 euro.

Detta efter ett fall om nära 4 procent för dagen och den tyska sektorskollegan Commerzbank backar i samma härad. Oron i Sydeuropa har samtidigt medfört att italienska storbanker som Unicredit och Intesa Sanpaolo fortsatt ned drygt 5 procent. Den spanska storbanken Santander retirerar omkring 6 procent.

Samtidigt stiger framför allt italienska men även spanska statspappersräntor. Ett delproblem är att de sydeuropeiska bankerna har innehav av statsobligationer i sina balansräkningar.

Även Deutsche Bank hade låneexponering mot den italienska staten på strax över 1 miljard euro vid det senaste årsskiftet, framgår av dess årsredovisning. Därutöver var exponeringen mot Spanien nära 1,6 miljarder euro, upp från 0,7 respektive 1,2 miljarder när 2017 inleddes. Detta ska dock jämföras med en kärnprimärkapitalnivå om 51 miljarder euro.

Business Insider påpekar att det under hösten 2016, när Deutsche-aktien förra gången handlades under 10 euro, fanns "genuin oro för att banken höll på att gå under".

"Huvudanledningen till att Deutsche-aktien faller är nyheten om att Italien väntas hålla nyval senare i år, vilket spätt på spekulation om att landet kan vara på väg ut ur euroområdet", påpekar Business Insider vidare.

Under hösten 2016 oroade sig marknaden för hur höga böterna skulle bli från bland annat det amerikanska justitiedepartementet i spåren av agerande inför finanskrisen. I dagsläget plågas den tyska storbanken av låg lönsamhet och sjösätter det ena kostnadsbesparingsprogrammet efter det andra för att förbättra läget. Enligt det senaste budet ska omkring 10.000 anställda globalt lämna, mot ett totalt antal medarbetare om kort under 100.000 personer vid årsskiftet.

"Jobbneddragningar i sig själv är inte en ny strategi och de är inte heller värdeskapande. Vi förväntar oss snarast möjligt att det sätts upp en mycket klarare strategi för vad som ska förändras och hur Deutsche Bank ska börja skapa aktieägarvärde igen under en överblickbar framtid", sade Hermes-chefen Hans Christoph Hirt, som ger råd åt institutionella investerare, till Bloomberg TV i samband med Deutsche Banks årsstämma i förra veckan.

Deutsche-aktien har tappat 37 procent under 2018. Aktiekursen strax under 10 euro innebär ett samlat marknadsvärde på drygt 20 miljarder euro. Det är ungefär i linje med Swedbanks marknadsvärde och strax över SHB:s och SEB:s marknadsvärden. Det är samtidigt lägre än såväl Danske Banks som Nordeas diton.

Dela med dig