Aktiespararna

Smarta tips före USA-köp

Av Emil Kahi
19 augusti 20211 min lästid
Måga känner till bolag somn Apple och Amzaon, men det är inte lika enkelt att investera i amerikanska jättarna. Här är några nyttiga råd om du vill köpa aktier på andra sidan Atlanten.

Väljer du att investera i amerikanska bolag utsätter man sig själv på flera sätt för en högre risk i jämförelse med investeringar på den svenska marknaden.

Det beror på att det är svårare att följa bolag i ett land långtifrån där man är bosatt och att bevakningen av aktierna är betydligt mindre i Sverige.

Men givetvis kan du fortfarande investera i amerikanska aktier eller fonder med USA-exponering om du vill göra det enklare för dig.

Om du väljer att investera i amerikanska aktier måste du ha koll på begreppet källskatt. Investerar du i ett ISK eller KF betalar du normalt ingen avgift för dina utdelningar.

Spartyper är dock svenska och dess fördelar gäller därför inte alltid för investeringar i andra marknader. Använder du därför ett sådant konto måste du fortfarande betala källskatt.

Du kan dock få pengar tillbaka, på ett ISK får du automatiskt tillbaka en summa på 500 kronor. Summan insätts vid nästa deklaration. Överstiger beloppet dock 500 kronor får du inte tillbaka överskottet. Använder du istället ett klassiskt aktie- och fondkonto bakas källskatten in i de 30 procenten du vanligtvis betalar.

Aktietips

Dela med dig