Aktiespararna

Småspararfavoriten rasar - börsproffset: Det är rimligt

Av Eric Emanuelsson
15 augusti 20233 min lästid
Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot och förvaltare av fonden Alpcot Equities. .
Hexatronic rasar tvåsiffrigt efter bolagets Q2-rapport.  Alpcots förvaltare Jonas Olavi tycker att marknadens reaktion är rimlig, och tror att aktien kan gå kräftgång i något kvartal framåt.   ”Det måste till bättre utsikter och ett mer upplyftande vd-uttalande”, säger han.  

Småspararfavoriten Hexatronic kom med sin Q2-rapport under tisdagsmorgonen. Siffrorna i sig var i linje med förväntningarna, men orderboken minskade 29% organiskt jämfört med motsvarande kvartal föregående år och bolagets vd flaggade för att ”flera av marknaderna under det andra halvåret kommer ha en svag eller ingen tillväxt”.

Bolaget skrev att man har noterat att tillväxten i flera geografiska marknader har påverkats av ökade räntor och inflationen, vilket har inneburit att kunderna har varit mer avvaktande i sina investeringsbeslut.

”I kvartal två har vi en orderbok som är cirka tre månaders försäljning och vi förväntar oss att den under året minskar till cirka två månaders försäljning som var normalt före pandemin”, skriver bolaget i rapporten.

Risk att Hexatronics Q3 också blir tufft

Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot och förvaltare av fonden Alpcot Equities, säger att rapporten i sig är bra, men framtiden ser inte lika ljus ut.

”Man förväntar sig att man går tillbaka till två månaders orderutsikter, som det var innan pandemin. Men innan pandemin var det inte den här typen av räntenivåer. Det tycker jag innebär en osäkerhet”.

Jonas Olavi tror att räntorna kommer fortsätta ligga på de här nivåerna under en längre tid, vilket kan göra att kunderna fortsätter vara försiktiga med sina investeringar.

”Därför finns det en risk att även Q3 kan bli tufft”, säger Olavi och spår att aktien lär gå kräftgång något kvartal framåt.

”Kortsiktigt lär aktien inte studsa upp med någon större kraft”, säger han.

Sålt halva innehavet

Jonas Olavi har Hexatronic som ett av innehaven i sin fond, men valde att sälja halva innehavet under morgonen, till en vinst.

Olavi är dock inte orolig för Hexatronic på lång sikt, utan säger att nyckeltalen ser bra ut och behoven av utbyggnad av fibernät finns fortfarande.

”Tittar man på grundförutsättningarna på tillväxten så är de intakta på lång sikt. Så är man långsiktig i aktien behöver man inte göra någonting nu”, säger han.

Anledningen till att Jonsa Olavi sålde en del av innehavet är för att han tror att pengarna kan leverera bättre avkastning i andra aktier under perioden som kommer framåt.

”Hexatronic har gjort rätt saker och det ska de ha en eloge för. Men köper man aktien nu så får man vara beredd på att det inte händer så mycket med investeringen i ett kortare perspektiv”, säger han.

Dela med dig