Aktiespararna

Småspararfavoriten kommer fortsätta upp - banken sätter köp

Av Jessika Bouveng
13 juli 20232 min lästid
På onsdag i nästa vecka är det verkstadsbolagets tillika småspararfavoriten Atlas Copcos tur att lämna rapport för det andra kvartalet.

I det första kvartalet för året slog bolaget till med en oväntat hög orderingång. Både omsättningen och det justerade rörelseresultatet ökade med över 30 % jämfört med året innan vilket slog analytikernas förväntningar med råge.

Inför den kommande rapporten menar Swedbank att Atlas Copco kommer att rapportera ytterligare en stark uppsättning siffror. Man förväntar sig att orderingång och marginaler kommer att vara positiva.

Vidare så tror storbanken på en organisk orderingångstillväxt på 5 %. Banken skriver:

“Vi förväntar oss att den operationella hävstångseffekten förbättras, vilket bör generera förbättrade marginaler, men fortfarande en påverkan i affärsområdena IT och VT. Vi förväntar oss koncernmarginaler på 22,0 procent, upp från 21,7 procent i första kvartalet 2023 och 21,3 procent i andra kvartalet 2022.”

Swedbank höjer återigen estimaten för verkstadsjätten samt höjer riktkursen till 180 kronor från tidigare 170. Rekommendationen köp upprepas. Aktien handlas i skrivande stund för 131 kronor.

Ålandsbanken noterar en god trend

Även Ålandsbanken kommenterar idag Atlas Copco-aktien. En konkurrent för bolaget, VAT Group, har lämnat preliminära siffror för det andra kvartalet som ger stöd för estimaten avseende orderingången för Atlas Copco i perioden.

Samtidigt så vittnade VAT Group att efterfrågan återhämtat sig och noterade lägre avbeställningar och något högre aktivitet under kvartalet.

Enligt Ålandsbanken bådar detta gott för Atlas Copco.

Vidare så fick Atlas Copco under onsdagen en höjd riktkurs från Pareto Securities till 155 kronor från 145 kronor. Rekommendationen behåll upprepades.

Dela med dig