Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-06

”Snart dags att plocka fram håven”

wysiwyg_image

Ledande börsindex har en mycket turbulent vecka bakom sig.

Den väntade räntesänkningen från den amerikanska centralbanken i onsdags förra veckan följdes snabbt av nya bud i handelsfrågan mellan USA och Kina. Det senare fick riskviljan att markant avta på den globala kapitalmarknaden.  

Under måndagen intensifierades nedgångarna efter att den kinesiska valutan föll till sin lägsta nivå på ett decennium mot den amerikanska dollarn samtidigt som retoriken mellan stormakterna USA och Kina skruvades upp ytterligare. 

LÄS ÄVEN: USA pekar ut Kina som en valutamanipulatör

Efter valutatumultet syntes röda pilar tydligt på börser i Nordamerika, Europa och Asien. Bland de värst drabbade sektorerna fanns industri- och teknologiklustret. Uppskrämda investerare sökte trygghet i en kombination av obligationer, japanska yen och ädelmetaller. 

wysiwyg_image

”Handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerar okontrollerat”

- Den redan ansträngda handelsrelationen mellan USA och Kina har försämrats. Konflikten eskalerar okontrollerat och oron på marknaden är förståelig, säger Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark i en kommentar

Varför är oron förståelig?

- I en global ekonomi är gränsöverskridande handelsförbindelser A och O. Under årtionden har multinationella företag etablerat komplexa tillverknings- och logistiknät som är otroligt kostnadseffektiva, men samtidigt sårbara för stötar, säger Christoffer Ahnemark och fortsätter:

- När spelreglerna hastigt förändras skapas en osäkerhet som innebär mycket grumliga utsikter och uppskjutna investeringsbeslut. I denna röra ska investerare försöka bilda sig en uppfattning om det nya ”normala” och hur konflikten påverkar det enskilda bolaget. Givet denna bakgrund, är det förståeligt att tvära kast uppstår

Är det något speciellt som man som småsparare ska undvika i dessa tider?

- Särskilt i småbolagsaktier gäller det att inte agera förhastat. Utöver den sedvanligt tunna handeln under sommaren torkar likviditeten upp extra mycket under svaga handelsdagar. Här gäller det att inte sälja bort sig och riva ned orderboken, om man inte absolut behöver. Omvänt ger det goda fiskemöjligheter för mer långsiktiga, säger Christoffer Ahnemark 

wysiwyg_image

Nu till något som många medlemmar undrar över. När kommer Aktiespararnas kortsiktiga portfölj – mer känd som Korta Portföljen – tillbaka igen efter sommaruppehållet? 

- Det blev en extremt vältajmad sommarexit för vår del. Att stänga ned alla öppna positioner i portföljen i juni och ligga med 100 procent likvida medel under den nyckfulla sommarbörsen har än så länge varit lyckosamt, säger Christoffer Ahnemark och fortsätter: 

- Nu ser jag hur riktigt spännande möjligheter återigen har öppnat upp sig på marknaden. Jag har redan identifierat flera köpkandidater och det är snart dags att plocka fram håven i många bolag på bevakningslistan. Uppstart sker nästa vecka, torsdagen den 15 augusti, avslutar analytikern

Missa inga uppdateringar av Korta Portföljen, bli Premium-medlem här

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.