Aktiespararna

Snillrikt sparråd i Nobelklass

Av David Flatbacke
10 oktober 20172 min lästid

Nobelpristagaren i ekonomi, Richard H. Thaler, har ett annorlunda och kreativt knep som kan göra sparare framgångsrika.

Ta en bild av dig själv, använd en applikation – och se sedan ditt äldre jag i spegeln.

Det kan vara ett utmärkt sätt för dig som sparare att få större motivation och lyckas stoppa undan pengar.

Det menar Richard H. Thaler, hyllad nobelpristagare i ekonomi.

Richard H. Thaler anses vara världens främste expert på sparande och beteendeekonomi. Amerikanen vann nyligen nobelpris i ekonomi. Han är, så klart, väl medveten om att det finns mycket att lära sig om sparande för människor runt om i världen.

72-årige Richard H. Thaler bjöd SVT (https://www.svt.se/nyheter/pristagaren-se-till-att-pengarna-dras-fran-kontot-i-borjan-av-manaden)på ett lite oväntat råd som kan få dig att bli mer mån om hur du investerar dina pengar för att få en större guldkant på tillvaron längre fram i livet.

– Det är numera tekniskt möjligt att ta ett foto av sig själv som visar hur man ser ut när man är äldre. Den synen gör människor mer empatiskt inställda mot sina framtida jag. Det kan hjälpa dem att spara mer, säger han.

(SVT:s Alexander Norén): Så jag bör gå ut och köpa en spegel där jag ser ut som en 65-åring?

– Det kommer att hjälpa dig att spara. Köp sedan en annan spegel som får dig att se fem kilo tyngre ut än vad du är. Trisst, javisst, men speglar som får oss att se tjockare ut gör oss nog sundare.

SE ÄVEN: Vinstvarnar – då rasar aktien (https://old.aktiespararna.se/nyheter/vinstvarnar-da-rasar-aktien)

”Gör det på en gång”

Diskussionen om att ta bilder och använda speglar uppkom efter att Richard H. Thaler, som besökte Sverige för att ge svenska politiker nya perspektiv och tips gällande hur pensionssystemet kan utvecklas konstruktivt, berättat om vikten att börja spara pengar i rätt tid.

– Det enda effektiva sättet att spara är att göra det på en gång. Se till att pengarna dras från lönekontot i början av månaden i stället för i slutet. De som har svårast att spara är projektanställda, Uberförare eller egenföretagare som kanske inte har någon tjänstepensionsplan. De bör skaffa det och betala sina framtida jag, säger Richard H. Thaler till SVT.

Dela med dig