Aktiespararna

”Snudd på en demokratifråga”

Av Redaktionen
20 mars 20183 min lästid

Joacim Olsson i hetluften på bolagsstämman. Skärmklipp: Youtube.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson lyfte både flytträtt och möjligheten att utveckla digitaliseringen av bolagsstämmor på Avanzas stämma.
Organisationen fick positivt gehör.
– Du får gärna höra av dig, svarade ordförande Sven Hagströmer.

Enklare att flytta pensionskapital och större möjligheter för sparare att medverka på stämmorna.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson lyfte fram två viktiga sparfrågor under aktieägarnas frågestund med Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer och vd Rikard Josefson under stämman i centrala Stockholm.

När det kommer till flytt av pensionspengar har mycket skett och mer väntas ske i regelform.

Men en viss inlåsning, främst när det kommer till avtal som ingåtts före 2007, finns alltjämt kvar.

Avanzas vd Rikard Josefson svarade på Joacim Olssons fråga om hur bolaget kommer att jobba för att påverka utvecklingen och vilken syn bolaget har på marknaden.

– Vi har ett dysfunktionellt system angående flytträtter. Det här ligger i konsumentens intresse. Vi betalar 6,7 miljarder kronor i onödiga avgifter årligen och planerar att skapa tryck genom en serie utspel i frågan.

Avanzas vd Rikard Josefsson, styrelseordförande Sven Hagströmer och Emma Norburg på scenen. Skärmklipp: Youtube.

”Snudd på en demokratifråga”

Mer konkret är Avanzas tanke att träffa politiker och ledande befattningshavare. Ambitionen är att få flytträtten att bli en valfråga.

– Vi har en massa kapital, men kan inte bestämma över vem som ska förvalta det. Det är snudd på en demokratifråga. Det här är 2018 och vi har en bransch som är stolt över att vi har en överenskommelse där det tar 60 dagar att sälja fonder och flytta kapital. Det är en pinsamhet, svarade Rickard Josefsson, som önskar ett betydligt snabbare flyttempo.

Joacim Olsson gav nätmäklaren beröm för beslutet att livesända bolagsstämman på Youtube.

Men Joacim Olsson ville också veta huruvida det går att ta digitaliseringsutvecklingen till nästa steg och erbjuda så kallade hybridstämmor där aktieägare även får det enklare att vara med och ställa frågor och rösta trots att de inte är fysiskt närvarande på mötet.

– Jag vet inte vilka möjligheter vi har. Jag får kolla upp det. Vi skulle kunna ha en frågelåda på sajten där aktieägare kan få frågor besvarade varje dag. Vi får titta på vilka möjligheter det finns. Det vore kul att testa genom mobilt bank-id. Hör gärna av dig om du har konkreta förslag inom området, sa ordförande Sven Hagströmer.

Dela med dig