Aktiespararna

Söderberg: Bygg din egen utdelningsmaskin

23 november 20217 min lästid
Calle Söderberg.
Inledningen på börsåret 2022 har varit minst sagt prövande för investerare på börsen. Många aktiefavoriter har sett kurserna komma ned ordentligt och framtiden känns mer oviss än på länge.

Om du som investerare ogillar börsernas svängningar men ändå väljer att investera i aktier - då du vet att aktier är det tillgångslag som genererar bäst avkastning över tid - kan det vara läge att botanisera bland de mer ocykliska och stabila utdelningsbolagen på börsen.

Och även om det är ett tag kvar tills utdelningssäsongen drar igång så behöver det inte alls vara fel att kika på dessa redan nu. Om inte annat för att de erbjuder en stabilitet som borde kunna locka när börsen skakar.

Att bygga en investeringsstrategi kring utdelningsaktier passar utmärkt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta ditt kapital jobba för dig. Ser vi historiskt har utdelning varit en viktig faktor för den totala avkastningen för investerare på lång sikt och givet dagens låga ränteläge har utdelningar blivit allt viktigare för att förränta det satsade kapitalet.

Genom att investera i utdelningsaktier utesluter du mer eller mindre tajmingaspekten i dina aktieaffärer och fokus läggs istället på den långsiktiga utdelningspotentialen hos bolagen.

Stabila utdelningsbolag med god historik

Som långsiktiga utdelningsjagare vill du äga stabila utdelningsbolag med en god utdelningshistorik. Stabila utdelningsbolag tenderar till att vara välskötta, mindre riskfyllda med en god resultat- och balansräkning och då de nästan aldrig sänker sina utdelningar är det nästintill en garanterad avkastning som tillfaller dig som investerare år efter år.

Stirra dig inte blind på direktavkastningen

Att enbart stirra sig blind på en hög direktavkastning (utdelning per aktie/aktiekurs) vid byggandet av en utdelningsportfölj är en vansklig strategi då risken föreligger att du väljer bolag som inte motsvarar dina krav vad gäller kassaflöden, vinster och finanser. Det är viktigt att komma ihåg att ett bolags utdelning inte är huggen i sten och att det är intjäningsförmågan som styr utdelningen, innebärande att utdelningen kan såklart sänkas om bolaget i fråga börjar gå dåligt.

Därför måste också bolags- och markoanalysen göras. Innehar bolaget en stark marknadsposition, hur ser branschens potential och framtid ut? Gynnas eller missgynnas bolaget av rådande samhällstrender som exempelvis e-handel, en åldrande befolkning, en stark urbaniseringstrend eller det ökade fokus vi ser mot miljö och hållbarhet?

Fokus på stabilitet och kontinuitet

I den föreslagna utdelningsportföljen ligger fokus på stabilititet och kontinuitet och bolagen som har valts ut har sällan sänkt utdelningen och flertalet av bolagen har även höjt dem flera år i följd. Diversifiering är som vanligt viktigt att tänka på så genom att vi väljer flera olika bolag från flera olika branscher sänker vi därmed risken i portföljen.

Strategin medför visserligen att den totala direktavkastningen i portföljen inte blir lika hög som om vi enbart valt bolag med den högsta direktavkastningen just nu, men vi argumenterar för att över tid så är sannolikheten större att utdelningarna kommer att fortsatta att växa och därför kommer också det sparade kapitalet att växa mer med denna strategi. Dessutom får kurspotentialen anses vara högre bland dessa 10 välmående kvalitetsbolag än om vi satt ihop en portfölj med enbart fokus på högst direktavkastning.

Vi har därför valt ut ett gäng aktier vars stabila intjäning, starka marknadsposition och höga utdelningar gör dem till fullgoda val i vår utdelningsportfölj:

Starka kassaflöden, låga investeringsbehov och god utdelningstillväxt är den gemensamma nämnaren för de flesta bolagen i it-konsultsektorn. Knowit är ett alternativ men i takt med en stark kursutveckling har direktavkastningen kommit ner på slutet och ligger nu kring 2,5 procent under 2022. För den som letar högre kan Ework med 4,5 procent vara ett bra alternativ.

Axfood är en svensk jätte inom den svenska dagligvaruhandeln. Branschen är konjunkturokänslig till sin natur (vi måste ju alltid äta) och därmed är intjäningen stabil i basaffären. Det innebär stabila, höga utdelningar för oss investerare. Direktavkastningen ligger här kring 3 till 4 procent. Den norska sektorkollegan Europris förtjänar också att nämnas. Bolaget har en lägre värdering och direktavkastningen uppgår till 5 procent.

Även servettillverkaren Duni kvalar in med sin stabila verksamhet och en historik av bra finanser och höga utdelningar. När det här skrivs har bolaget en förväntad direktavkastning för 2022 på 5 procent.

Flera fastighetsbolag har haft det motigt i spåren av corona och en pånyttfödd ränteoro men det finns bolag som står starkare än andra bolag i sektorn och har en något mer gynnsam exponering. Wihlborgs är ett sådant fastighetsbolag. Även Castellum skulle kunna vara intressant med bolagets goda utdelningshistorik och starka finansiella position. Direktavkastningen ligger på drygt 3 procent. Bolaget har historiskt haft utdelningstillväxt.

Vi blickar mot mer cykliska ­bolag och finner Volvo. Verkstadsbolag har en stark balansräkning som ­under åren har bjudit på frikostiga extrautdelningar. Direktavkastningen ligger på 4 procent men kan mycket väl dubblas genom nya ­extrautdelningar. Inför årets stämma föreslår styrelsen en utdelning på 13 kronor, varav hälften är att betrakta som en extrautdelning.

Även Electrolux bjuder på låg värdering och kraftiga förbättringar på marginalsidan. Framöver ska hälften av vinsten delas ut och återköp av egna aktier ska bli normalt och göras under flera år. Direktavkastningen är även här 4 procent.

Telia-aktien liknar alltmer en obligation, men tråkigt kan också vara bra när direktavkastningen ligger på dryga 6 procent. Ett överkapitaliserat Telia har också god potential till extrautdelningar flera år framöver. Samma siffra erbjuder lika stabila Tele 2.

Banksektorn är fortsatt välkapitaliserad och generös med att skifta ut pengar till sina aktieägare. Här handlar det om Nordea (6% ­direktavkastning), SEB (5%), Handelsbanken (6,5%) och Swedbank (6%).

Sist men inte minst har vi fastighetsskötaren Coor, som hade det tufft under corona, men bolaget är i grunden ett defensivt kvalitets-bolag. Långa kontrakt medför hög förutsägbarhet och stabila kassaflöden. Tillsammans med en stark balansräkning medför det fina utdelningar (direktavkastning 4%) till låg värdering.

Totalt sett ger det här en inblick i vilka bolag med fokus på stabilitet och kontinuitet som Aktiespararen rekommenderar i nuläget när börsen är skakig. Om bolagens utdelning återinvesteras ger det också energi åt det som kan bli din egen utdelningsmaskin.

Spara smartAktietips

Dela med dig