Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-14

Söderberg: ”Det bästa valet bland investmentbolagen”

wysiwyg_image

De populära investmentbolagen är ett vanligt inslag i mångas portföljer men likt hela Stockholmsbörsen har även dem pressats ned på senare tid. Aktiespararnas analytiker ger sin syn på läget samt sitt bästa och sämsta val.

Bland de svenska investmentbolagen har Carl-Henrik Söderberg spanat ut de mest attraktiva alternativen just nu.

– Bure har kommit ner och där tilltalas jag av både den onoterade och den noterade delen. Substanspremien kring 20 % känns okej i dagsläget och jag är av tron att bolaget kommer fortsätta att generera goda aktieägarvärden framöver. Sen ser Investor alltjämt intressant ut till en 15-procentig rabatt.

Och det minst attraktiva alternativet just nu.

– Jag kan fortfarande tycka att en substanspremie på 10 procent i Svolder är väl tilltaget givet att alla innehaven är noterade, deras bevisade goda affärsnäsa till trots.

En hälsosam korrigering

Även om analytikern tror att investmentbolagen kommer att fortsatt leverera aktieägarvärde, vilket de flesta har bevisat gång på gång genom att överträffa index ser han nedgången som något väntat och friskt. 

– Nedgången är egentligen enbart värderingsrelaterad. Substanspremierna hade sprungit i väg på sina håll och investerare blev återigen påminda om att värdering faktiskt spelar roll, en variabel som hos många hade fallit i glömska i spåren av en lång börsuppgång. Så det var en hälsosam korrigering.

Hur ser du på investmentbolag på längre sikt – kommer sektorn/bolagen fortsätta prestera bättre än index år efter år?

– Historiken av att skapa goda aktieägarvärden över tid är en bild som inte rubbats i mina ögon och jag tycker vi får bevis på det gång efter annan. Sammantaget tycker jag därför att investmentbolag alltjämt är ett bra investeringsalternativ även om man som placerare ska vara medveten om att substanspremierna fortfarande är höga på sina håll och att det rimligen kommer agera lite bromskloss för avkastningen kommande år.

Källa: Omni Ekonomi

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.