Aktiespararna

Söderberg: "Favoriten i gruvsektorn"

Av Redaktionen
1 februari 20213 min lästid
Här är svaren på medlemmarnas frågor i januari signerade Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Runar: Vad tror du om fastighetsaktier inom kontor och retail? Har de haft sin storhetstid eller kommer de att göra comeback efter pandemin?

Svar: Generellt kan sägas att bolag likt Hufvudstaden, Atrium Ljungberg och Fabege i grunden alla är kvalitativa bolag med en stark finansiell ställning som med allra största sannolikhet kommer att kunna skapa aktieägarvärde även framöver. Och i en värld som så sakteliga kommer tillbaka till det normala så ser förutsättningarna givetvis bättre ut nu än för ett par kvartal sen.

Med det sagt så finns det alltjämt en utbredd osäkerhet kring nya beteenden bland såväl bolag som konsumenter i spåren av pandemin och den osäkerheten medför en ökad riskpremie i dessa typer av fastigheter. Storyn för framtida intjäning är helt enkelt inte lika stark som tidigare.

Med andra ord tycker jag inte att den svaga kursutvecklingen i de bolagen är obefogad och risken är överhängande att de kommer att underprestera index även kommande år.

Hanna: Är det bra att ha gruvbolag i portföljen med tanke på att hela världen går mot elektrifiering?

Svar: Hej Hanna! Ja, jag gillar bolag med denna exponering. Favoriten är nog Epiroc, som tillverkar utrustning för gruv- och infrastrukturindustrier, och som är ett spel på fortsatt stigande metallpriser samtidigt som gruvnäringen generellt är i ett stort behov av nya investeringar. Det gynnar Epiroc. Med en hög andel försäljning mot eftermarknaden (service) så skapar det även en viss stabilitet i en annars konjunkturkänslig bransch, något som uppskattas. Att bolaget dessutom sitter på en nettokassa med ägare som har en god historik vad gäller att dela ut mycket pengar gör inte caset sämre precis.

Marcus: Är börsen för högt värderad i relation till BNP? Warren Buffett brukar kanske som bekant ofta kolla på detta mått.

Svar: Hej Marcus, tack för frågan! Ja, vissa experter pekar på att aktiekurserna ska falla för att de är alldeles för höga relativt dagens BNP-nivåer. Och ja, värderingarna är på historiskt höga nivåer men det beror givetvis mycket på att vins­terna just nu är låga då pandemin försatte världen i recession under 2020. Uttryckt annorlunda så är BNP lägre än normalt och börsen ligger ofta som bekant omkring 6-12 månader framåt i tiden och ser vi till de globala vinstprognoserna för 2021 så pekar de faktiskt på en ökning med 20-30 procent. Så med automatik bedöms aktiekurserna växa i sina värderingar med tiden. Givet att prognoserna infrias (mycket kan som vanligt gå snett) så tycker jag inte att värderingen för börsen som helhet är ett problem.

Dela med dig