Aktiespararna

Spänn fast säkerhetsbältet

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
25 januari 20185 min lästid

Allmän reflektion

Rapportsäsongen har nu dragit igång på allvar.

Under morgonen presenterade Nordens största bankkoncern – Nordea – sitt bokslut. Rörelseresultatet kom in långt under förväntan på 796 miljoner euro mot väntade 900 miljoner euro.

Efter besvikelsen straffades Nordea-aktien med en nedgång på omkring 4 procent på Stockholmsbörsen. Nordea är en stor pjäs och nedgången pressade även index.

Den något högre utdelningen blev - på det stora hela - en klen tröst i sammanhanget.

Vd Casper von Koskull kommenterade det fjärde kvartalet på följande vis:

Vi är inte nöjda med vinstutvecklingen under senare delen av 2017. Inför 2018 är vi förvissade om att vinsten kommer att öka, och räknar med något högre intäkter, lägre kostnader och en stabil kreditkvalitet”

Nordeas vd skrev även följande i sitt vd-ord:

”Mot slutet av 2017 påverkades vi negativt av en mycket låg aktivitetsnivå på kapitalmarknaderna”

Det är kanske dags för Nordea att följa Korta Portföljen? Eller möjligen ändra uppfattning om bitcoin?

Skämt åsido – det här är ingen rolig start på rapportsäsongen och Nordeas rapport kan ge en dyster fingervisning om vad som kommas skall i SEB, Handelsbanken och Swedbank.

Fler och fler besvikelser

Aktiespararens vd Joacim Olsson gjorde även en spännande observation på Twitter i form av följande;

Börjar vi se en trend med en kombination av vinstvarningar och besvikelser?

Det är mycket möjligt och följdfrågan blir då naturlig - är det dags att spänna fast säkerhetsbältet?

Förväntningar styr

Aktiemarknaden styrs som bekant av förväntningar och efter månader av kursuppgångar har även förväntningarna kommit upp. Bolagen måste därför leverera försäljnings- och vinsttillväxt i sina rapporter – annars finns ordentlig fallhöjd i aktiekurserna.

Vår bedömning är att rådande börsmiljö kräver precision och selektiva bolagsval. Under 2017 var nästan det omvända sant – att enbart ligga ”lång” verkstad var en höglönsam strategi under fjolåret.

Men precis som livet i stort är allt föränderligt i tillvaron, även på aktiemarknaden. Nu måste investeraren vara mer vaksam, selektiv och riskmedveten.

Vi tror därför att det är dags att spänna fast säkerhetsbältet just nu inför vad som ser ut att bli en skakig rapportsäsong.

Det bästa sättet att förbereda sig inför ett eventuellt nedställ är – enligt vår mening - genom en noggrann allokeringsmix (cykliskt kontra defensivt), genomtänkt storleksfördelning av portföljbolagen (sizing) samt ha en något högre kassa än tidigare.

Veckans…

Ett nytt nummer av Aktiespararen är ute fullspäckad med många nya aktieanalyser och intervjuer. Även nya fondportföljer har lanserats. Vi är mycket stolta över det här numret och önskar alla våra medlemmar och följare trevlig läsning. Ni vill inte missa detta nummer!

Nu över till portföljförändringarna

AAK

  • Vi tar en inledande position i den välskötta fettspecialisten AAK till kursen 734 kronor
  • Aktien analyserades i nummer 1, 2018 av tidningen Aktiespararen (som släpptes idag)
  • Koncernen har för närvarande ett starkt operationellt momentum
  • Rörelsens stabilitet är även attraktiv och goda möjligheter till vinsttillväxt finns
  • Vi gillar kombinationen och köper AAK-aktien med en riktkurs på 825 kronor
  • Positionen motsvarar 4 procent av portföljvärdet
  • Läs mer om caset i tidningen som inloggade medlemmar kan läsa här

Dometic

Vidare konstaterar vi att Dometic-aktien har tagit en andhämtningspaus och rör sig inom intervallet 90-87 kr. Vi sålde som bekant en betydande del av vårt innehav på 90 kronor för några veckor och vi är alltjämt bekväma med den position vi har i nuläget. Vi bevakar utbrott ur konsolideringen

.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig