Aktiespararna

Spännande bolag till högre risk

Av Carl-Henrik Söderberg
3 mars 20214 min lästid
Svajig start för portföljen med lägre värderade bolag i topp.

Två veckor har nu gått sedan barnsparportföljen hade premiär. Lite taskig tajming på flera håll visade det sig, framförallt inom gruppen av tillväxtaktier, som alla påverkats negativt av att långräntan (10-åriga statsobligationer i det här fallet) kommit upp i snabb takt, framför allt i USA.

Det pratas ofta om man ska äga värde eller tillväxt. Tillväxt har länge varit rätt men i takt med ekonomin återhämtat sig, inflationen vaknat till liv och räntan likaså, så har pendeln svängt på senaste. Flertalet tillväxtaktier har kommit ner 20-30 procent medan tidigare nedtryckta värdeaktier gjort comeback.

Även om känslan har varit att börsen varit skakig på senaste tiden så håller sig börsen alltjämt stark, pengar verkar snarare ha gått från tillväxt till värde, inte bort från aktiemarknaden helt och hållet. Det är åtminstone positivt.

Portföljinnehaven Nordea och Volvo får anses vara två sådana värdeaktier, som också gått bra sedan köp. Upp 7 respektive 5 procent sedan köp.

Ränteoro pressar förvärvsintensiva bolag

För bolag som är intensiva på förvärvsfronten har den högre räntan påverkat sentimentet negativt. Därav tror jag att reaktionen i Stillfront (-14 % sedan köp) blivit såpass kraftfull senaste veckorna efter en rapport som inte räckte hela vägen fram. Högre långräntor smittar av sig på bankernas utlåningsränta vilket i sin tur påverkar bolagens finansieringskostnader.

Generellt sägs att högre räntor blir extra känsligt för förvärvsintensiva bolag, för bolag utan stabila kassaflöden eller för dem med stora investeringsbehov. Och såklart även för högt värderade förhoppningsbolag som inte kan falla tillbaka på någon stark tillväxt och lönsamhet utan enbart en stark framtidstro.

Å andra sidan har räntorna inte stigit så mycket i absoluta tal, det är snarare hastigheten uppåt som skrämt, varför jag tror att rädslan inte bör överdrivas så länge inte räntan fortsätter stiga i rask takt.

Till p/e 20 på nästa års förväntade vinst i Stillfronts fall känns det inte alls speciellt ansträngt i nuläget. Innehavet behålls intakt och en rekyl hänger i luften.

Ett spännande case

Ett annat tillväxtbolag i portföljen, men som har gått betydligt bättre sedan köp, är Freja eID (+15 procent sedan köp).

Många har haft problem med BankID under föregående vecka och det hörs alltfler politiska röster för att det måste finnas fler alternativ på marknaden. Där hittar vi Freja eID (tidigare Verisec)!

  • BankId bygger på personnummer vilket innebär att man inte kan expandera utanför Sverige. På Freja eID väljer du ett eget lösenord vilket innebär att man exportera produkten varsomhelst
  • Det är vitalt att bolaget får upp antalet företag som man loggar in på och nu börjar Freja eID få en allt större plattform
  • Allt fler verkar få upp ögonen för produkten och alltfler bolag ansluter sig. Skattemyndigheten, PPM, Läkemedelsverket, Svensk Travsport och Svenska Spel för att nämna några
  • Idag är det drygt 250 tjänster som stödjer Freja eID, 600 tjänster stödjer BankID
  • Tillväxten kommande år väntas bli väldigt hög och med en bruttomarginal på 95 procent så finns det goda förutsättningar på några års sikt att vi även ska få se god vinsttillväxt
  • Risken ligger såklart om tillväxtförhoppningarna inte infrias samt att bolaget såklart måste bevisa att man kan monetarisera på sin plattform, det är alltjämt för tidigt att avgöra nu.

Portföljen i övrigt

Vidare noteras att innehav såsom Kindred och DistITtt bra på slutet medan SOBI alltjämt sladdar i botten.

Så här ser portföljen ut i sin helhet just nu

Aktietips

Dela med dig