Du är här

2017-07-03

Spår stort börsras: ”Ingen chock”

Ett fall på börsen med 25 procent – och ett guldpris som stiger med 50 procent?
Det är fullt möjligt, enligt en tidigare presidentkandidat i USA.

Världens börser har trivts som fisken i vattnet.

Nya rekord har slagits på löpande band.

Men snart kan det bli helt annat ljud i skällan.

LÄS ÄVEN: Det kan stoppa uppgången

”Vore ingen chock för mig”

Det menar meriterade ex-politikern Ron Paul. Republikanen, som var aktuell som presidentkandidat inför kampanjerna till 2008 och 2012 års val, har gjort sig känd för vara en libertarian, vars fokus ligger på så lite statlig påverkan som möjligt, och en pessimist gällande ekonomin och aktiemarknadens utveckling.

Nuär den mångårige kongressledamoten övertygad om att den amerikanska ekonomin inte är så god som konsensus tror och att en recession kan bli verklighet inom kort. Och det behöver inte dröja länge förrän ett ras inträffar på marknaden. Det kan, enligt honom, ske redan i … oktober 2017.

– Om våra aktiemarknader är ned 25 procent och guldpriset har stigit med 50 procent då så vore det ingen total chock för mig, säger han till CNBC.

MISSA INTE: Analytikerstjärnans sommarfavoriter: "De kan stiga mest"

”De vet inte vad de sysslar med”

Ron Paul har varit uttalat kritiskt till Donald Trumps administrations synsätt och skuldbelägger även amerikanska centralbanken Federal Reserve för att ha låtit den låga styrräntan leva kvar historiskt länge. Det spelar mindre roll att Fed har dragit igång en cykel för att höja räntan. Skadan kan redan vara skedd och slå mot både tillgångspriser och ekonomin i sin helhet, enligt Ron Paul.

– Det är en väldigt känslig marknad, och Fed måste vara ytterst försiktiga. Eftersom de inte vet vad de sysslar med, så förväntar jag mig att inte att det kommer att komma något bra ut av det de gör. Det har gjorts så många misstag därute att nedsidan är nästintill obegränsad.

MISSA INTE: Därför sänker SEB Fingerprint

Inte första gången

Det är långtifrån första gången som 81-årige Ron Paul varit inne på att en recession med följande börsfall varit nära till hands. Så sent som för ett år sedan gav han en liknande prognos. Sedan dess är S&P 500 och Dow Jones Industrials-index båda upp över 20 procent medan teknologityngda Nasdaq stigit med nästan 35 procent.

Nu är han dock helt klar över att det är dags för en större sättning på marknaden.

– Folk är säkra på att allt är underbart och att börserna alltid kommer att gå upp just nu. Men jag köper inte det. De gamla reglerna finns alltid kvar. Skulderna är för stora och malinvesteringarna är för många. En justering kommer att inträffa, säger Ron Paul.

LÄS OCKSÅ: IFO-chefen: "Trump och Brexit slår mot Sverige"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.