Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-16

Spararna tvekar om Spotify

wysiwyg_image

Svenska techkometen Spotify har satt ett datum för sin börsdebut.
Men investerarna verkar inte vara övertygade om bolagets möjligheter, visar Aktiespararens undersökning. 

Efter många om och men kommer Spotify nu till aktiemarknaden.

På kapitalmarknadsdagen berättade techbolaget att handelspremiären är tänkt att ske inom ett par veckor.

Noteringen är ytterst omtalad – men spararna verkar vara långtifrån säkra på att resan kommer att bli lyckad. 

MISSA INTE: Då börjar Spotify handlas 

På torsdagskvällen, svensk tid, arrangerade musikstreamingbolaget Spotify en uppmärksammad kapitalmarknadsdag. 

Techkometen avslöjade bland annat att planen är att aktien ska börja handlas på New York-börsen tisdagen den 3 april. 

– För oss har en notering aldrig handlat om pompa och ståt så ni kommer inte se oss ringa i någon klocka eller hålla några fester. Och trots den stora respekt jag har för New York-börsen och den här processen så kommer jag inte vara på golvet och ge några intervjuer, sa Daniel Ek, vd och grundare, på eventet enligt Dagens Industri. 

Tveksam inställning

Spotify, som aldrig har gått med vinst sedan bolaget startades i april 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzson och omsatte omkring 41 miljarder kronor 2017, kommer att genomföra en direktnotering. Redan existerande aktier kommer att erbjudas i stället för att en nyemission görs. Priset på aktien kommer att sättas efter marknadens intresse. 

Teknikaktier är rent generellt högt värderade på börsen i New York. Att intresset kring Spotifys intåg är stort är otvivelaktigt, men det är även tydligt att många är osäkra på huruvida de vill investera pengar i bolaget eller inte. 

Efter endast ett par timmar har Aktiespararens fråga på Twitter om att satsa eller inte satsa i Spotify fått nära 200 svar. 69 procent har svarat ”Verkligen inte!” medan 31 procent har svarat ”Absolut!”.

wysiwyg_image

Aktiespararens undersökning på Twitter.

SE ÄVEN: Undvik onödig skatt för utländska aktier

Viktigt att skilja på bolag och aktie 

Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark är klar över att det gäller att tänka till ordentligt inför den stora noteringen, värd cirka 174 miljarder kronor och i nivå med Telias entré 2000, för att komma fram till om det är värt att äga aktier i Spotify eller inte. 

– Kom ihåg att skilja på bolaget och på aktien. Jag tror att vi är många som uppskattar tjänsten och har appen på våra telefoner, men det innebär inte per automatik att aktien är köpvärd. Bolaget har absolut kommit en lång väg, revolutionerat industrin och är idag en global ledare inom musikstreaming med omkring 71 miljoner betalande användare, sa han efter nyheten om noteringen, och fortsatte: 

– Men risknivån i aktien är emellertid hög och du bör vara medveten om att branschen är snabbt föränderlig och att konkurrenterna inte sover. 

LÄS OCKSÅ: Inför Spotifys stundande notering: ”Skilj på bolagen och på aktien”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.