Aktiespararna

Sparekonomens favoritaktie: ”Utmärkt bas”

Av David Flatbacke-Karlsson
19 februari 20196 min lästid
Nordnets nya sparekonoms ambition är att få fler att spara smartare och bättre – genom att lära känna sin egen riskprofil och förstå sina investeringar. Nu delar hon med sig av sina bästa råd, går igenom rapportsäsongen och konjunkturläget – och bjuder på intressanta aktietips. – Det finns en typ av aktier som passar bra i alla portföljer, säger Frida Bratt.

För endast ett par veckor sedan tog Frida Bratt steget in på Nordnets kontor för att ersätta Söderberg & Partners-flyktade Joakim Bornold på nyckelpositionen som sparekonom.

Expressenvärvningen fick en riktig rivstart på sitt uppdrag hos nätmäklaren då rapportsäsongen, där börsbolagen redogjort för sina fjärde kvartal, drog igång på högvärv och var som mest intensiv i början av februari.

– Det blev ganska mycket som väntat. Vi kommer från en väldigt bra period med höga vinster och merparten av bolagen bidrog med oförändrade signaler. Men det går att se lite försämrade utsikter i bland annat Kina, säger Frida Bratt till Aktiespararen.

Är det en indikation på att en lågkonjunktur, som många bedömare menar lurar runt hörnet, är nära till hands?

– Det går att se början på en avmattning från väldigt höga nivåer i vissa indikatorer. Men jag tror snarare att det kan bli en mjuklandning och inte nödvändigtvis en riktig finanskris när konjunkturen väl vänder ned.

Hur ska sparare tänka när det kommer till att välja aktier till sin portfölj?

– Läget är mer osäkert än tidigare. Det gäller att bilda sig en egen uppfattning. Om du tror att cykliska aktier, så som verkstadsbolagen, har mer att ge så finns det ju flera billiga aktier inom sektorn. Men om du vill sänka risken kan det vara sunt att växla över mot mer defensiva alternativ som teleoperatörer och läkemedelsbolag.

En sak som Frida Bratt menar sticker ut är det enorma fokus som lagts på utdelningar. Flera bolag som överraskat på uppsidan när det kommer till att dela ut mer än väntat har fått se sina kurser stiga medan bolag som gjort marknaden besviken har straffats hårt.

– Jag vet inte om det här är så sunt. Man ska inte bara fokusera på utdelnings- och direktavkastningsnivån.

Hon nämner H&M som ett exempel, vars utdelning hamnade ordentligt i blickfånget.

– Flera ser det som ett bra utdelningscase, men det finns absolut ingen garanti för att de kan hålla utdelningen uppe med tanke på bolagets finansiella utveckling. De har fått sin höga direktavkastning på grund av kursnedgången.

Ser olika typer av risker

Frida Bratt betonar att den upptrappade tonen runt tullarna och risken för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina, där hela världen dras in och får känna på dess konsekvenser, och turerna runt brexit, Storbritanniens utträde ur EU, är ett par faktorer som kan sätta grus i maskineriet för den starka börsutvecklingen hittills under 2019.

– Men att Federal Reserve (amerikanska centralbanken) visat mjukare tendenser kring räntehöjningar ser jag som något väldigt bra för aktiemarknaden.

Hon anser att det kan vara smart att minska risken i det kortsiktiga sparandet och inte vara lika exponerad mot tillgångsslaget aktier.

– Det är en idé om du behöver pengarna i närtid. Men jag tycker att det långsiktiga sparandet hör hemma på börsen för bästa tänkbara avkastning.

Hur går det att diversifiera sig?

– Genom att ha sju–tio bolag inom olika branscher som är verksamma på olika marknader. Då sprider du verkligen riskerna.

Intressanta tips

Frida Bratt är tydlig med att hon inte vill ge några specifika råd angående att köpa eller sälja enskilda aktier. Men för en investerare med ett längre perspektiv rekommenderar hon en viss typ av bolag.

– Investmentbolag är en utmärkt bas för alla. Investor är helt klart spännande. De har en stor substansrabatt och en intressant onoterad del i Patricia Industries som du kan få exponering mot.

Vad kan mer vara smart att titta efter?

– Kika på bolag som kan dra nytta av megatrender i världen så som digitalisering, IoT (Internet of Things) och en åldrande befolkning, säger Frida Bratt.

Strålterapibolaget Elekta, IT-konsulter som Acando, mätteknikbolaget Hexagon och danska läkemedelsjätten Novo Nordisk är ett par exempel, enligt sparekonomen.

FAKTA

Det här är Frida Bratt

Född: 1985 i Uppsala.

Karriär (i urval): Mångårig bakgrund som privatekonomireporter, redaktör och nyhetschef. Bland tidigare arbetsplatser går Placera, Dagens Nyheter och SvD (Svenska Dagbladet) och Expressen att hitta. Sparekonom för Nordnet från slutet av januari 2019.

Frida Bratt om:

Vikten av att förstå sina investeringar: ”Alla vill inte vara ”stock-pickers”. Aktörerna har blivit bättre på att kommunicera, men det måste ändå bli ännu tydligare. Du ska veta att du får det du betalar för när du till exempel investerar i en fond, att förvaltningsavgiften är rimlig att betala sett till vad fonden presterar.”

Storbankernas utveckling: ”De är alla lågt värderade och ger hög direktavkastning. Tror man att von Koskull (Casper, som är vd för Nordea) lyckas öka intäkterna och banta kostnaderna efter omstruktureringen är Nordea mest nedpressad och ger en direktavkastning på 9 procent. Annars framstår Swedbank som det mest stabila alternativet, med bibehållna marginaler men också lite högre värdering. Ett tema för alla banker är att de måste minska kostnaderna. Konkurrensen har ökat och det är inte troligt att storbankerna lyckas öka marknadsandelarna igen. Då måste kostnaderna minska, om vinstnivåerna ska bestå.”

Hur börsen slutar 2019: ”Jag vågar inte sätta någon exakt siffra, men jag kan se en slagig tid framför mig. Det finns en hel del orosmoln.”

Ett betydelsefullt råd till sparare: ”Det är A och O att vara bekväm med sin egen riskprofil. Du ska inte ha ont i magen av att spara på börsen.”

Dela med dig