Aktiespararna

Sparexperterna om Nordkorea-krisen

Av Redaktionen
11 augusti 20179 min lästid
De hotfulla tongångarna mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har fått marknaderna att darra. Som sparare gäller det att inte fatta förhastade beslut, enligt experterna.

Hotelserna och ordkriget mellan Donald Trump och Kim Jong-Un har nu trappat upp spänningen mellan USA och Nordkorea till en ny toppnivå.

Marknaden hoppade till av rädsla efter Trumps hot om att ”eld och raseri” skulle drabba Nordkorea om inte Kim Jong-Un drog tillbaka hotelserna om robotattacker.

Men trots Trumps utspel har Nordkorea fortsatt att avslöja ytterligare detaljer om hur en eventuell provskjutning i augusti av fyra interkontinentalmissiller skulle gå till. Planen går ut på att de skulle flyga i en båge över Japan, för att landa nära den amerikanska ön Guam i västra Stilla Havet.

"Landet kan hota globala ekonomin"

Carl Weinberg, på analysfirman HFE, varnar för en konflikt kan leda till effekter för hela världsekonomin eftersom på att flera av världens mest trafikerade rutter, både när det gäller flyg och fartyg, skulle kunna komma att beröras.

– Om Nordkorea kan hota världens handel, även med traditionella vapen, så kan landet också hota den globala ekonomin, säger han till DI.se (http://di.se/).

Klassiskt trygga placeringar som guld och den schweiziska francen steg liksom det så kallade skräckindexet Vix, som anses fungera som en temperaturmätare för geopolitisk oro. Samtidigt föll börser över hela världen.

Enligt en analys från amerikanska CNBC av kursreaktioner från geopolitiska kriser tillbaka ända till andra världskriget så väntas inte den ökade spänningen mellan Nordkorea och USA, hittills, vara tillräcklig för att utlösa ett större kursfall. Men helt klart är att spänningarna mellan USA och Nordkorea skapar ett helt nytt läge på aktiemarknaden.


– Först kom en rapportperiod som gjorde många besvikna och nu kommer denna kris som lök på laxen, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Akiespararen, och tillägger:

– Många placerare kanske ser utvecklingen som en anledning ta hem vinst efter en tids starka kursuppgångar.

Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen:

– Ett krig på den koreanska halvön har av uppenbara skäl ingen vinnare.


FAKTA

Enkät:

Vad betyder spänningen mellan USA och Nordkorea för marknaden?

Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg

– Volatiliteten har stigit 50 procent på bara ett par dagar, visserligen från väldigt låga nivåer, men indikerar ändå att marknaden är orolig och att riskaptiten på riskfyllda tillgångar därmed minskar. Att vi därför sett fallande börser och samtidigt en ökad efterfrågan på klassiska ”trygga” tillgångar, som exempelvis guld och japanska yen, får ses som en ganska naturlig marknadsreaktion.

Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen

– Situationen har eskalerat i mångas ögon, men än så länge är det enbart retorik. Förhoppningsvis stannar konflikten också vid hårda ord. Oförutsedda händelser kan emellertid snabbt omvandla situationen till ett oförutsägbart kaos. Ett sådant kaos skulle sannolikt medföra betydande kursfall på världens börser. Givet den höga spänningen i regionen, behövs endast en gnista för att dra igång ett mycket olyckligt händelseförlopp i Nordkorea och kring dess grannländer.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist

– Mina slutsatser är att situationen är självklart allvarlig men att effekterna på till exempel börsen är begränsade. Världsekonomin kan stå emot utvecklingen eftersom Nordkorea ligger i stort sett helt ”utanför” det globala ekonomiska och finansiella systemet. Det minimerar dess förutsättningar att kunna påverka råvarumarknaden. Att världen försöker stå politiskt enad mot landet minskar också riskerna för spridningseffekterna. Det vi bör hålla ögat på är om utvecklingen påverkar relationerna mellan å ena sida USA och å andra sidan Kina och Ryssland. Så verkar inte vara fallet i dag.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques

– Det höjda tonläget mellan USA och Nordkorea ökar sannolikheten för en militär konflikt mellan länderna. Hur mycket vet ingen, men att den ökade osäkerheten inte är bra för finansmarknaden är inte så konstigt. Vid ökad osäkerhet brukar nämligen många investerare minska sin riskvilja för att hålla den förväntade förlustrisken konstant. Det betyder i klartext att man minskar sin aktieexponering till förmån för mindre riskfyllda tillgångar. I ett sådant läge brukar intresset för stabila och säkrare valutor som US dollar, räntepapper och en råvara, som till exempel guld, öka.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold

– Den ökade spänningen mellan Nordkorea och USA är ett orosmoln som skapar lite turbulens på en historiskt lugn börs. För att det ska bli en trigger för en större nedgång på börsen krävs det dock en betydlig eskalering av krisen.

Fondbolagens sparekonom Johanna Kull

– Osäkerhet och ett högt politisk tonläge är aldrig något som gillas av marknaden och vi har sett hur världens börser fallit något av den ökade spänningen. Det är dock inte första gången som börsen får skrämselhicka, men nedgångar som denna brukar mattas av relativt fort så länge inte konflikten tilltar.

Hur ska man tänka som svensk sparare?

Carl-Henrik Söderberg
– Som sparare ska man alltid se över sin portföljkomposition för att på så sätt vara bekväm med en ökad turbulens på börsen. Diversifiering är a och o. Samtidigt, så länge inte konflikten mellan USA och Nordkorea eskalerar dramatiskt tror jag att ränteutvecklingen och bolagsvinsterna är det som främst fortsatt kommer att styra börsen framöver.

Christoffer Ahnemark

– Enligt min mening är det hög tid för att se över hela sitt sparande. Börsen är historiskt högt värderad, vi är sent i konjunkturcykeln och risker finns därför på nedsidan. I ditt egna sparande kan du exempelvis stresstesta aktieportföljen och med kritiska ögon fråga dig själv huruvida du är ändamålsenligt diversifierad eller inte. Om du är högt belånad bör du även försöka dra ned din finansiella risk genom att amortera på lånen. Att successivt sälja av högt värderade innehav är heller ingen dum idé. Kom ihåg att det inte är fel att panika – så länge du panikar först och i ordnade former. På dagens marknad dansar de flesta investerare nära utgången och det kan bli trångt i dörren när alla ska ut samtidigt. Att plocka hem vinster innan en eventuell panik inträffar är därför klokt.

Robert Bergqvist

– Som aktieägare ska man tänka på att världen (MSCI) redan har haft en imponerande börsuppgång de senaste 18 månaderna på cirka 25 procent. Den globala konjunkturen ser relativt god ut och räntorna förblir låga även om vi kan räkna med vissa höjningar de närmaste åren. Därtill finns enormt mycket pengar i det globala systemet. Jag har uppskattat denna överskottslikviditet till 15 000 miljarder dollar, vilket motsvarar ca 20 procent av det globala börsvärdet. Börsen fortsätter att gynnas av en jakt på avkastning.

Arturo Arques

– Med dagens låga ränteläge och aktiemarknadens relativt höga värdering är det särskilt viktigt för investerare som investerar i enskilda aktier att noga följa utvecklingen och se till att man har en bra och diversifierad portfölj med inte minst rätt tillgångsallokering.

Joakim Bornold

– Som investerare ska man alltid vara beredd på att börsen kan gå in i mer oroliga tider. Förr eller senare så gör den det. Har du en bra fördelning mellan aktier och räntor i din portfölj? Efter flera bra börsår är det kanske dags att se över portföljen och dra ner på aktiedelen? Det är bättre att agera nu än när börsen faller, för det brukar bli en dyrköpt upplevelse.

Johanna Kull

– Att parera sitt sparande utifrån politiska händelser som vi inte kan påverka, är en vansklig strategi. Men är du orolig kan du ta tillfället i akt att se över portföljen. Är du långsiktig och har en bas i breda fonder eller aktier i flera olika sektorer, har du en stabil grund. Då behöver du inte oroa dig över börsens kortsiktiga svängningar. Ett exempel på hur snabbt börsen kan återhämta sig är Stockholmsbörsens ras på 8 procent efter brexit förra året, det hämtades upp på 10 dagar.


Dela med dig