Aktiespararna

Sparmagistern: ”Så värderar du en aktie”

Av Redaktionen
22 maj 201811 min lästid

Hur går det att se om ett bolag eller billigt eller dyrt? Väntar en börsnedgång runt hörnet? Vad är viktigt att ha i åtanke när det kommer till att köpa en bostad och hur ska jag bygga en buffert?
Göte "Sparmagistern" Brunasso chattade med Aktiespararnas medlemmar och följare.
Läs alla frågor och svar här!

Besara: Det går rykten om att du bygger hus. En bra och viktig investering i livet, även om det kanske inte är sparad krona, direkt. Hur ska jag tänka när det kommer till att spara till framtida bostad? Jag drömmer om att köpa en lägenhet i centrala Linköping. 

Göte Brunasso: Hej Besara, 

Ja, det stämmer till 100 procent. Jag och min sambo Jenny är i full färd med att bygga hus och om allt går som det ska är huset inflyttningsklart i mitten av augusti. Allt beror på förstås när du vill ha lägenheten. Men mitt generella tips är att om bostadsinflyttningen är planerad inom tre år bör du vara försiktig med att lägga pengarna på börsens aktiedel.

Personligen sparade jag 25 procent av kapitalet till huset i aktier och aktiefonder och resten investerades i en räntefond. Om du har en längre horisont på upp mot tio år skulle jag säga att du kan fördela om och lägga en större vikt på aktier/aktiefonder.

Viktigt med bostäder är även att gå igenom föreningens ekonomin. Många föreningar är högt belånade vilket kan bli problematiskt om/när räntorna skulle stiga i framtiden.

Mvh Göte

Nybörjare: Vad tror du om börsen framöver?

Göte Brunasso: Hej Nybörjare, 

Ja, vad tror jag om börsen?! Att säga något om börsen är nästintill omöjligt. Det kan ta vägen vart som helst. Jag tycker att du ska gå igenom senaste årens historik. Du kommer då se att börsen varit på färd norrut sedan 2009 med undantag för 2011 och 2015. Så länge centralbankerna dopar marknaden och exempelvis Trump har som mål att börsen ska upp. Jag går personligen efter MA12 på månadsbasis. Jag kikar helt enkelt på om om börsen i dag är starkare än senaste tolv månaderna. Så länge som börsen är bättre än sig själv senaste tolv månaderna är jag nöjd, så är fallet i dag.

Mvh Göte

Dennis: Hej, Göte! Vilken typ av värderingsmått är bäst att använda? Jag försöker att förstå vilka aktier som är köpvärda och inte. 

Göte Brunasso: Hej Dennis, 

Vilka värderingsmått som är bäst är beroende på vilken typ av investerare du är. Utdelningsinvesterare bryr sig mycket om betalningsförmåga, nettokassa, utdelningsandel och direktavkastning. Värdeinvesterare kollar på kassaflödet, p/e-tal, Ebit, stabil balansräkning.

Ser jag till vad jag själv ser till i min något kortsiktigare portfölj är det framför allt p/e-tal, att kursen ska vara över MA200, att aktien är i en positiv trend, att vinstmarginalen ökar samt att omsättningen ökar.

Har du svårt att till en början finna rätt värderingsmått och behöver läsa på mer skulle jag rekommendera investmentbolag så länge.

Mvh Göte

Simon: Vad är det som gör småländska bolag framgångsrika? Har du någon favoritpärla bland börsbolagen från landskapet?

Göte Brunasso: Hej Simon, 

Kan det vara Gnosjöandan? Kanske! Jag tror framför allt att det bottnar i en arbetsmiljö och arbetsmoral som sprids i företagen. Många av bolagen har funnit en marknad som det kan kapitalisera på och skalfördelarna för flera bolag är många. Troax med sina burar och Nibe med sina värmepumpar är två av mina favoriter från Småland.

Mvh Göte

Rebecka: Hur ska jag bygga upp en bra sparbuffert?

Göte Brunasso: Hej Rebecka, 

Att bygga upp en buffert och i synnerhet en sparbuffert är bland det viktigaste man kan göra. Jag märker att många har svårt att se målet med sitt sparande, då det ofta ligger långt fram i tiden. Vilket gör att många inte börjar spara alls. Oavsett sparhorisont är det viktigt att skapa delmål så du belönar dig på vägen och känner att du är ett steg närmare ditt mål.

Fortsätt gärna shoppa, fika, handla go mat. Men gör det i lite mindre utsträckning. En finmiddag och en jacka mindre gör underverk i bufferten över tid. Tänk på att 1 000 kronot sparat i dag blir till över 25 000 kronor om 45 år med en avkastning på i snitt 8 procent per år. Ser man det så blir det oftast mycket lättare att spara.

Mvh Göte

Stina: Vilken är din favoritaktie just nu? Vad tror du om Atlas Copco? Kommer uppdelningen i två, med Epiroc som avknoppning, att bli bra för alla inblandade?

Göte Brunasso: Hej Stina, 

Just nu och även sedan en tid skulle jag säga att det är Beijer Ref med sina klimatanläggningar för industrin. När klimatet blir varmare blir jag mer nöjd och de tjänar mer pengar, win-win.

Uppdelningen tror jag kan bli en bra lösning. Epiroc får chansen att i lugn och ro arbeta med sina enskilda delar utan att stora koncernen ska hacka i ryggen. Jag tycker de fått oförskämt med hårda ord då de ändå har en bra marginal, även om den inte är lika bra som övriga delar av Atlas. Även att få in Ronnie Leten och Johan Forssell i styrelsen ser jag mycket positivt på. Atlas i sig kommer så klart också tjäna på att ha färre ben att koncentrera sig på. Kort och gott ser jag positivt på detta.

Mvh Göte

Karlstadspojken: Tja, Göte! Två frågor: 1. Ser du någon större börsnedgång inom kort? 2. Vad tycker du om spelsektorn? Är det försent att hoppa på THQ Nordic-tåget? 

Göte Brunasso: Hej Karlstadspojken, 

Jag ser ingen börsnedgång inom kort och det finns ingen som kan säga när denna kommande nedgång faktiskt kommer. Vi får helt enkelt låta börsen tala om för oss när den ska ner. Jag tittar på MA12 på månadsbasis och när kursen på OMXS30 bryter sitt egna MA12. Då blir jag mer restriktiv i min investeringar.

Spelsektorn är fantastisk. Sverige ligger verkligen i framkant här med bolag som Paradox, THQ och G5 för att nämna några. Med den fina rapporten senast tror jag inte det är försent att hoppa på tåget. Så länge de fortsätter att leverera kommer det vara en bra investering. Men det är absolut en aktie som du måste vara mer uppdaterad om än exempelvis Investor med alla sina breda innehav.

Mvh Göte

Berra (sparare sedan 78): Tror du att Ericsson och H&M är nära en ordentlig vändning?

Göte Brunasso: Hej Berra, 

Det är förstås omöjligt att säga även om det ser positivt ut för Ericsson om nu 5G utvecklas snabbare än tidigare utsatta mål. Vad gäller H&M är det svårare att säga. Varje gång Stefan Persson handlar går kursen upp. Jag vet inte om jag vågar tro att vändningen som varit senaste månaderna är här för att stanna. De har nu fått ordning på sin frakt som äntligen är gratis för medlemmar. Jag tycker att appen får lite oförskämt med negativitet. Det som jag ställer mig väldigt frågande till är alla dessa olika varumärken och om de verkligen kan få kvalitet ur dem alla. Vi får helt enkelt avvakta nästa rapport och se hur det går. Men i nuläget är jag mer positiv till Ericsson än H&M om jag måste välja.

Mvh Göte

Gunilla: Vad är viktigt att tänka på i ett långsiktigt pensionssparande? Hur ska jag sprida riskerna?

Göte Brunasso: Hej Gunilla, 

I ett långsitkigt pensionssparande skulle jag säga att avgifterna är A och O. Som exempel kan vi ta att om du har en snittavgift på dina fonder på 1,5 procent måste de gå nästan 40 procent bättre över en 33-årsperiod än en gratis indexfond bara för att ge samma avkastning. Fondavgifterna ger tyvärr en negativ ränta-på-ränta-effekt.

Så sprid riskerna med en billig globalfond. Vill du vara lite mer vågad så tycker jag du kan se över utbudet av regionala fonder som exempelvis USA- och Asienfonder. Försök finna fonder som över tid gått bättre än snittet och som har en förvaltningsavgift under 0,5 procent. Morningstar.se är ett mycket bra verktyg för att sortera ut fonder.

Mvh Göte

Ung nybörjare: Jag har funderat mycket på det här med utdelning och direktavkastning. Hur mycket betyder de här aspekterna egentligen? Ska snart köpa mina första aktier och är i behov av alla råd jag kan få.

Göte Brunasso: Hej Ung nybörjare, 

Jag skulle vilja summera det så här: Om du är i början av din aktiekarriär så ska du inte stirra dig blind på utdelningen eller direktavkastningen. Det kan absolut vara en bra kudde att ha om aktierna inte levererar det din analys visade från början. Men leta i stället upp bolag vars historiska totalavkastning varit bättre än index. Företag som delar ut gör ofta ett bra resultat och är en parameter som jag alltid tar med i min analys. När du väl sedan om många år sparat ihop ett bra kapital, då kan du börja växla om till högutdelande bolag och leva på de som har en god utdelning. Glöm dock aldrig att se på utdelningsandelen. Vi vill inte investera i bolag som framgent kommer få svårt att fortsätta höja utdelningen på grund av att de redan nu delar ut mer än 100 procent av vinsten.

Mvh Göte

Sofie: Hallå Göte! Jag är intresserad av att investera i fonder. Min placeringshorisont är fem–tio år. Har du några speciella tips till mig? 

Göte Brunasso: Hallå Sofie, 

Jag tycker att du ska leta upp billiga fonder med god historisk avkastning. Morningstar.se är ett bra verktyg för att sortera ut sådana fonder. Sprid riskerna på flera fonder, gärna regionala fonder, så du sprider riskerna över flera kontinenter. Fonderna ska inte, enligt mig, ha en fondavgift på över 0,4 procent. Detta för att förvaltningsavgiften äter upp för mycket av kapitalet på lång sikt.

Mvh Göte

FBK <3: Halloj i stugan, Magister Brunasso! Vad tror du om byggsektorn, med olika delar av kedjan som Ahlsell, NCC, Skanska o.s.v? 

Göte Brunasso: Hej FBK <3

Så länge som det finns ett behov av bostäder kommer byggsektorn trumma på. Problemet är att vi ser en avmattning i köphumöret av bostadskunder. Många har redan gjort sina köp och sälj efter många års uppgångar på bostadsmarknaden. Flera aktörer har även satsat på premiumbostäder, vilket visat sig inte vara rätt väg att gå. Det som behövs är billigare bostäder så fler kan komma in på bostadsmarknaden. Denna aktör som kan erbjuda detta tror jag har en ljusare framtid.

Enskilda bolag vågar jag inte riktigt uttala mig om i just denna sektor.

Mvh Göte

Dela med dig