Aktiespararna

Sparmagistern: ”Så värderar du ett investmentbolag”

Av Redaktionen
19 oktober 20186 min lästid
Flera frågor från Aktiespararnas medlemmar och följare och intressanta svar från experten. Läs ikapp chatten med Göte "Sparmagistern" Brunasso här!

Frida:

Vilket är det minsta belopp man borde spara i aktier varje månad för att ändå få någon form av avkastning? Just nu är min inkomst inte så bra så har svårt att spara så mycket som jag skulle vilja.

Göte Brunasso:

Hej Frida,

Det viktiga är inte kapitalet utan det viktiga är att komma in i en rutin där man sparar. För att ta ett räkneexempel: Om du sparar 200 kr per månad i 40 år i en gratis indexfond och börsen går i snitt upp 8 procent (vilket den tidigare gjort) kommer du ha ett sammanlagt kapital på cirka 650 000 kronor. Detta är för många en ansenlig summa att gå in i pensionen med. Viktigt anser jag är att för varje lönehöjning du får, se till att öka ditt sparande. Då blir det även en finfin effekt på kapitalet över tid.

Stort lycka till och tänk på att tidshorisonten du sparar på är viktigare än insatt belopp.

Mvh Göte

Hans:

Hej! Som det ser ut så blir det tuffare för framtidens pensionärer. Vad tror du är bästa sättet att investera för att säkra pensionen till barnen? Jag har tänkt att det kanske är bäst att villkora så att pengarna betalas ut månadsvis. Finns ju pensionsfonder men jag är osäker på dessa eller t.e.x köpa aktier i Investor och låta de ligga över tiden. Jag har ingen aning om hur det skall fungera med tilldelning månadsvis.

Göte Brunasso:

Hej Hans,

Att köpa pensionfonder skulle jag nog inte rekommendera. Däremot som du är inne på så tror även jag att Investor kommer vara ett bra alternativ om 50 år. Att månadsspara och köpa Investor och kanske även två/tre andra investmentbolag, för att sprida riskerna än mer, ser jag som en god taktik för att hjälpa dina barn in i pensionsåldern. Fantastiskt att det finns sådan som dig som vill hjälpa dina barn att få en tryggare pension. Bra jobbat!

Mvh Göte

Gurra:

Tjena Göte! Jag blev skrämd av de stora börsnedgångarna som vi har sett senaste dagarna. Gjorde jag rätt i att stanna kvar i mina aktier eller borde jag ha sålt dem?

Göte Brunasso:

Hej Gurra,

Det var du inte ensam om. Jag har fått många frågor senaste veckan om vad som sker och vad man ska göra. Jag anser att du gjorde precis helt rätt. Eftersom det inte kom någon supernegativ global nyhet så var föregående veckas nedgång mer en korrektion av marknaden, vilken kanske nästan kan ses som hälsosam. Mycket har gått upp och kanske lite för mycket. Ibland måste marknaden få vila och andas även den. Jag tror inte vi har sett slutet på denna långa uppgång än utan jag personligen fortsätter att investera. Vi får återkomma om ett halvår/år och se hur allt ser ut då. Men fortsätt månadsspara så tror jag definitivt din portfölj står högre om ett år än idag. Så länge bolagen fortsätter att öka sina vinster kommer börsen gå upp.

Mvh Göte

Emelie:

Hur ska jag se till att min 15-åriga dotter blir sparintresserad? Känns som om jag måste väcka hennes intresse nu.

Göte Brunasso:

Hej Emilie,

Det är precis detta jag arbetar med, nästan dagligen.

Viktigt är att sätta upp ett mål som sparandet ska vara till. Det behöver även avskiljas. Ett sparande för framtiden och ett för nutid. Det som oftast sätter igång ett sparintresse hos unga är att visa vad ränta-på-ränta-effekten gör över lång tid. Att vara 15 och koppla ihop att livet underlättas med en trygg ekonomi vid 50 års ålder är svårt. Du kanske får förklara hur er familjs situation skulle vara annorlunda om du börjat spara i din dotters ålder. Kanske kan det ge insikten som behövs :)

Stort lycka till!

Mvh Göte

Micke:

Vilken är din favoritaktie just nu?

Göte Brunasso:

Hej Micke,

Något favoritinnehav jag har i nuläget är som vanligt Investor. Men jag har fortfarande en förkärlek för Beijer Ref som jag tror har många fina år framför sig.

Viksten som matchvinnare:

Hej, Göte! Vad betyder substanspremie och substansrabatt? Kan jag värdera ett investmentbolag genom p/e-tal eller hur ska jag göra?

Göte Brunasso:

Hej Viksten,

Jag förstår det som att du har ett intresse för investmentbolag. Att värdera utifrån P/E-tal blir svårt då du absolut kan räkna på de underliggande innehavens värde, men jag skulle säga att ”substansrabatt” och ”substanspremie” är bättre att använda sig av. Dessa två begrepp innefattar att du tar det sammanlagda värdet av investmentsbolagets alla enskilda innehav. Man får då fram vad investmentbolagets aktie "borde" kosta. Om värdet på innehaven visar att aktien borde kosta 400 kronor men investmentbolagets aktie står i 300 kronor har du en substansrabatt på 25 procent. Samma sak med substanspremie men tvärt om. Då betalar du mer för investmentbolaget än om du skulle köpa varje enskilt innehav för sig.

Om du vill få en god uppfattning kring substansrabatt och substanspremie ska du gå in på ibindex.se som är en fantastiskt källa till både historik och uppdaterad info om många av investmentbolagen.

Mvh Göte

Josef:

Vad är din tro om bostadsmarknaden framöver?

Göte Brunasso:

Hej Josef,

Bostadsmarknaden börjar återhämta sig och så länge som räntorna hålls nere tror jag bostadsmarknaden kommer fortsätta fint. Vi såg Castellum komma in med fin rapport i veckan vilket kan tolkas som att fastighetsmarknaden mår bra. Man ska dock alltid vara försiktig med för hög belåning då höjda räntor kan slå hårt mot den vanlige medborgaren. Vid köp av bostad i nuläget ser jag det som en självklarhet att buffra för kommande räntehöjningar.

Mvh Göte

Spara smart

Dela med dig