Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-06

Sparmagisterns framgångstips: "Känn din egen riskprofil"

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 3/4-2020

Göte Brunasso har med långsiktighet och tålamod byggt upp en stabil ekonomisk grund.
Aktiespararprofilen råder svenska folket att börja investera i tidiga år.
– Skapa ett månadssparande i fonder och hitta sedan din egen strategi, säger han.

Göte Brunasso, även känd för Aktiespararens och Aktiespararnas följare som ”Sparmagistern”, kom som 20-åring i kontakt med värdepapper för första gången.

Hans föräldrar hade sparat i fonder åt honom under uppväxten.

– 2007 var min kunskap kring fonder och aktier väldigt begränsad. En resa, en soffa och en tv senare var de pengarna som bortblåsta.

MISSA INTE: Tv och podcast med Sparmagistern – del 1: Krisrådet: "Det är det bästa sättet"

2011 arbetade Kristinehamnssonen Göte Brunasso extra som entreprenörskapslärare. Det var då han fick upp ögonen för både aktiesparande och Aktiespararna på allvar genom att snabbläsa en grundbok utgiven av Unga Aktiesparare.

– Tyvärr vågade jag inte ta steget vidare att bli medlem i Aktiespararna och gå på träffar. Känslan var att jag kunde för lite och inte ville göra bort mig. Ett rejält feltänk från min sida och just detta tänk vet jag att Aktiespararna arbetat hårt med senaste åren för att få bort från allmänheten.

Tveka inte att dra igång

I dag arbetar Göte Brunasso som ekonomi- och entreprenörskapslärare på gymnasieskolan Thoren Business School i Örebro. Han spenderade även fem år i ledningsgruppen i lokalavdelningen i samma stad.

Göte Brunasso understryker att det är viktigt att börja spara så snabbt som möjligt. Det behöver inte vara svårt att inleda en investeringsresa, enligt honom.

– Skapa ett månadssparande som direkt går in i några olika fonder med en inte alltför hög avgift. Börja sedan att läsa på och finna din egen strategi.

32-åringen är noga att framhålla att olika upplägg fungerar för olika personer.

– Du måste känna av vem du är, hur mycket tid du vill lägga på dina investeringar, hur lång tid du anser dig vilja förvalta dina investeringar och vilken risk du vill ta. Så klart kommer ett månadssparande i fonder fungera för alla, men alla kanske inte riktigt blir nöjda med avkastningen eller graden av engagemang i den typen av sparande. 

Göte Brunasso betonar att han upplever det som om personer i Sverige blivit bortskämda med mycket som fungerat väl på senare tid.

– Jag menar inte att alla i Sverige har fri konsumtion men många konsumerar enormt mycket och tänker inte en tanke på att vi kan få det sämre. Det skrämmer mig något enormt, säger han, och fortsätter:

– Man ska inte sluta njuta av alla goda ting i livet. Men att äta ute varje dag eller köpa kläder konstant, det är ett beteende som jag är rädd för och något jag verkligen försöker hålla mig ifrån. Sparandet är en viktig del av mitt liv. Sedan jag fått barn ser jag det som än viktigare.

SE ÄVEN: Tv och podcast med Sparmagistern – del 2: Spännande aktier och värderingstips

Investeringar i livet

Vad är din bästa respektive sämsta investering?

– Det beror på om vi talar om pengar eller i livet. Min fästmö Jenny och min son Aston håller jag absolut högst vad gäller investeringar i livet. Men i aktieväg är det Paradox Interactive som jag först köpte förmånligt via Pepins och som sedan växte på sig bra när det väl noterades på börsen.

Han ångrar att han inte satsade på ett av sina favoritbolag i ett tidigare skede.

– Hade jag varit lite mer säker på min analys tror jag att Beijer Ref hade varit min bästa investering. Jag borde ha varit än tidigare in i dem, säger Göte Brunasso som även tillägger att merparten av sparandet nu för tiden hamnar i fonder med låga avgifter och investmentbolag

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.