Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-12-06

Sparpepp med Ekonomi-PT:n

wysiwyg_image

Tillsammans med Mia Ingelström som är Ekonomi-PT vill vi motivera till ett roligt sparande som blir av. 

Vad är bakgrunden till denna satsning?

–  Aktiespararna vill vara med och folkbilda kring ekonomi och att lyfta fram det viktiga i att ta ett helhetsgrepp kring sin ekonomi. Även att visa att det varken behöver vara svårt och krångligt att komma i gång med sparande och investeringar. Jag är jätteglad över att jag får vara med och inspirera kring det - jag menar ju att alla kan göra bättre med det man har, oavsett hur mycket eller lite pengar man har från början!

Varför tror du att ekonomi är svårt för så många?

– För att branschen (finansbranschen) vill göra det svårt för oss konsumenter att se och förstå vad som är bra för oss. Ju mindre vi förstår, desto mer pengar tjänar branschen på oss. Och när det gäller konsumtion så gäller det att hålla sig till vad man egentligen behöver och vill ha, istället för att lockas av sådant som andra vill ha eller som leverantörer vill sälja. Det är inte helt lätt att motstå. 

Ekonomi är så många saker som hänger ihop och det gäller att kunna lyfta blicken för att se helheten. När man väl har lärt sig det, då är det mesta sunt förnuft och faktiskt ganska enkelt. Det är egentligen inte kunskapen som saknas, utan modet att våga ställa krav, att fråga och att följa sin egen väg.

Kan man göra sparande roligt?

– Att spara till ett mål eller en dröm - det tror jag att de flesta förstår varför man gör. Att helt enkelt kunna göra roliga saker senare. En resa, större boende etc. 

Att spara till en buffert tror jag också att många förstår vitsen med - särskilt nu med pandemin i åtanke. Vi bestämmer inte över allt själva och att kunna reda ut jobbiga situationer är guld värt. Det kanske inte är det roligaste att spara till men viktigt. 

–  Men att spara för sparandets skull, för att man kan och för att man bör spara - det tror jag att färre tänker på som roligt. Men det är här hemligheten ligger, det är här ens ekonomiska frihet börjar. När man kan spara utan mål, då har man också möjligheten att spara till hög risk, för då kan pengarna jobba länge - de ska ju inte användas till något man känner till just nu. Och då blir massor med häftiga investeringar möjliga. Aktier i coola bolag man vill äga, noterade eller onoterade, fastighetsinvesteringar - här kan du skapa din förmögenhet som kommer att möjliggöra helt andra ekonomiska möjligheter än du har idag. Som både innebär långsiktig trygghet även massor av framtida konsumtion av saker som du vill ha i ditt liv!

När du har knäckt den koden, då blir sparandet I SIG så roligt att du inte vill göra något annat :) Då kommer du kunna avstå från saker nu för att du vet att du kommer att kunna konsumera tiofalt längre fram. Det är power!

Tre anledningar till att signa upp sig för brevet med dig?

–  Den bästa dagen att börja ta makten över sin ekonomi var när man var ung, den näst bästa dagen är IDAG! Du kan göra enorm skillnad med din ekonomi, men du måste våga utmana det du gör idag

Hur taggad är du på att komma igång?

– Jag är supertaggad att möta Aktiespararnas nuvarande och nya medlemmar och visa att det GÅR att få en härlig känsla kring ekonomi! Nyhetsbrevet visar hur man kan komma igång med några enkla steg. Men det är bara en början, det kommer fler spännande aktiviteter framöver. 

Jag vill verkligen peppa dig till att göra mer av dina pengar - och hur du kan träna dig till en mycket friare pengaekonomi!

Anmälan stängd.

Författare Redaktionen