Aktiespararna

Vad säger din garderob om dina aktieval?

Av Kima Edell
26 april 20242 min lästid
Aktiespararnas Kima Edell om vad garderoben säger om ens investeringar.
Aktiespararnas kontorssnack gav upphov till frågan "Kan du se ett sammanhang mellan dina portföljer och din garderob?"

På jobbet är vi en salig blandning av folk, vilket är härligt! Igår när vi satt på kontoret kom ett ämne upp som engagerade ALLA.

Hur ser det ut i din garderob?

ALLA berättade!

ALLA ville berätta!

Någon berättade att hen slänger in rena kläder i en skrynklig boll i garderoben och någon annan färgkoordinerar hela garderoben med prydligt upphängda kläder medan en tredje använder slips för att dölja en ostruken skjorta.

Sedan kom samtalet in på vad det säger om ens investeringsstrategier? Vem väljer trygga säkra fonder, vem väljer förhoppningsbolag och vem har dålig koll på vad som egentligen finns i portföljen?

Vi hann inte mer än spekulera i detta men det vore så kul om det fanns ett sammanhang.

Jag kan bara se på mitt eget beteende.

  • Investera i kläder gör jag sällan med analytisk förmåga… inte heller i aktier om jag ska erkänna. Jag går mycket på känslor och överhör diskussioner och nyheter.
  • Jag skulle inte kunna rabbla upp vad jag har i min fondportfölj - kan inte minnas vad jag har för kläder, den som sticker ut från högen blir oftast vald.
  • Vågar jag ta risk? Ja, jag kan handla aktier och riskera en del. Samma med klädval, jag köper utan att testa… sen får jag ta beslutet, behålla eller sälja. Samma beteende!
  • Ett av tipsen när man väljer vilket företag man ska investera i är att välja ett som gör något man är intresserad av - har du ett eget intresse så kan det vara enkelt att grotta ner sig i bolaget och dessutom kanske man haft koll på bolagets historik. Samma med klädupplägget… Jag köper tre likadana byxor om jag hittar något som jag tycker om. Så även med fonder. Jag har kanske sex olika men köper mest av en favorit.
  • Du ska ta hänsyn till företagets ekonomi innan du investerar, men jag har inte kunnat läsa mig till bra bolag av deras ekonomirapport - det är svårt och tidskrävande. Här är min första punkt där jag avviker - för jag har stenkoll på min privatekonomi. Jag köper inte saker om jag inte har pengar.

Ni ser, nu har jag har analyserat mitt beteende; jag är min fond i mitt verkliga liv.

Hur är det för dig?

Krönikor

Dela med dig