Aktiespararna

Spiltan stiger i premiärhandeln hos NGM

Av Finwire/Redaktionen
20 maj 20243 min lästid
Per H Börjesson, vd Spiltan.
Investmentbolaget Spiltan stiger i sin premiärhandel på NGM Main Regulated. Aktien är vid lunchtid upp 3,9% till 228 kronor. Vd Per H Börjesson ser stora möjligheter med noteringen.

“Det här är positivt ur flera perspektiv och gör bland annat det möjligt att återköpa egna aktier. Det höjer kraven, men det är positivt”, säger han i en intervju med Finwire.

Valet föll på NGM-börsen. Börjesson pekar på att man har haft ett positivt samarbete med uppstickarbörsen under flera år. Vidare erbjuder man också en intäktsdelning med de noterade bolagen, vilket innebär att aktieägarna får tillbaka lite på sina noteringkostnader.

“På Nasdaq blir vi ett av tusen bolag. Här blir vi något helt annat”, säger Per Håkan Börjesson.

Spiltan-chefen pekar också på att det blir enklare för fonder att investera i bolaget. Företaget har mött ett stort intresse från marknaden, men det har varit komplicerat att handla aktien då den på Pepmarket endast handlades en gång per vecka, vilket gjort att vissa investerare valt bort att köpa Spiltan. Många fonder har daglig handel och att då investera i värdepapper som inte går att sälja dagligen blir svårt. När företaget gick från Pepins till NGM Pepmarket fick man tusentals nya aktieägare. Förhoppningen är att denna skara nu skall fortsätta att växa.


Dessutom kan Spiltan nu återköpa egna aktier. Börjesson uppger i en kommentar att det är ett bättre alternativ än tex inlösen.

Får många propåer från bolag

Spiltan får fortsatt många propåer från bolag som önskar få in investmentbolaget som investerare. Strategin kring att ha både noterat och onoterat ligger kvar oförändrat.

“Vi tittar hela tiden. Vi får mycket förfrågningar från tillväxtbolag”, säger han.

“Vi har diskussioner på gång”, fortsätter han.

Han ser fortsatt att det ibland finns en diskrepans mellan marknadsvärdet och vissa företags förhoppningar kring den egna värderingen.

Just nu arbetar företaget uppsökande i södra Sverige.

Börjesson upprepar också sitt mantra att marknaden kan gå upp och ned och att man måste våga vara långsiktig.

Noteringen skapar inte något rekryteringsbehov i stort för Spiltan, men enligt Börjesson finns det en organisatorisk begränsning i antalet parallella investeringar som företaget kan göra utan att stärka organisationen.

Spiltan handlas även i dag den 20 maj exklusive rätt till utdelning på 1 krona per aktie.

LÄS MER: Daglig handel i Spiltan från måndag

LÄS MER: Viss potential i sargat investmentbolag


Dela med dig