Aktiespararna

Splitta notan – om du vill bli pank mot din vilja

Av Kima Edell
7 juni 20242 min lästid
Aktiespararnas Kima Edell.
Det är nu min krönika går viral. Igenkänningen är total! Delningarna kommer spridas lika bra som när vi rekommenderar er en fin fondportfölj med en bra riskspridning som alla vill ta del av! Tänk dig själv att du är på en härlig resa, med fina vänner och det bjuds på god mat och dryck! Men det bjuds inte - utan du betalar såklart för allt du beställer. Allt kostar ju - som man säger till sina barn. Och sedan vill någon splitta notan...

Jag vill gärna ha koll på min ekonomi, sån är jag. Det finns olika anledningar till att man kan vilja det, i mitt fall har jag begränsat med intjänande och sparade pengar.

Det går inte att bara intala sig själv att man har mer pengar på kontot än vad man egentligen har för att kunna bibehålla en bra stämning på middagen. Det är att leva i en fantasivärld. Om du lever i en fantasivärld så skapar du ångest kring pengar. Ta ansvar istället och inse hur det ligger till även om det är en tuff verklighet. Jag lovar att du kommer känna dig rikare när du har koll.

Om någon annan i sällskapet bestämmer ”VI SPLITTAR NOTAN”. upplevs svaret ”JAG BETALAR FÖR MITT” mitt i den härliga middagen som snålt! Eller vad tycker du? Blickarna jag får säger att jag uppfattas som det.

Snål är min totala motsats och att behöva säga om och om igen att jag betalar för mitt skapar en ångestfylld känsla hos mig själv. Det handlar ju inte om snålhet - jag struntar i vem som tar billigast eller dyrast. Jag vill betala min mat så jag har koll på min ekonomi.

Varför ska man kollektivt betala? Varför kan jag inte bara få vara jag?

Kan du känna igen dig i detta? Tackar du ofta nej till bjudningar på grund av detta?

Jag har ingen som jag kan ringa när mina pengar tar slut, jag har inga extrapengar att ta av när lönen tryter. När det är slut på pengar då är det SLUT. Det är ok, för jag har koll men det blir inte ok om någon annan slösar mina pengar åt mig.

Om jag ska kunna hålla mitt månadsspar för att få en helt okej pension i framtiden så måste jag hålla mig till min plan. Jag måste även ha min buffert för att kunna köpa en ny tvättmaskin om den skulle gå sönder. Om jag ska kunna leva livet så måste jag ha koll på vad jag handlar för! Det handlar inte om snålhet.

Personligen så lägger jag hellre 500 kronor i mitt fondspar om jag får pengar över än att lyxa till det på restaurang.

Jag vill ju LEVA livet därför tar jag hand om min ekonomi.

Tänk på att man har olika sätt att se på pengar och låt mig betala för mitt.

Heja dig som vill göra dig själv till en bättre sparare. Håll dig till planen, du kommer tacka dig själv!

Krönikor

Dela med dig