Aktiespararna

Splittrad syn på finansaktien

Av Redaktionen
19 januari 20182 min lästid

Flera säljrekommendationer.
Men det finns även analytiker som tror på en fortsatt uppgång för kursraketen.

För mycket är inprisat i Avanza i nuläget. I ett bästa-scenario är aktien rimligt värderad.

Det skriver SEB i den analys där rekommendationen sänks till sälj (behåll) trots en riktkurshöjning om 40 kronor till 385 kronor. Riktkursen motsvarar en P/E-värdering om 24 för den väntade vinsten under 2019.

"Vi gillar Avanza och anser att aktien ska handlas på bra multiplar då det är ett välskött bolag", skriver SEB som däremot tycker att P/E-tal på 32 respektive 28 för de förväntade vinsterna under 2018 och 2019 är väl högt.

Historiskt har Avanza haft en P/E-värdering på mellan 22 och 25, framhåller SEB. Ett lyckat bolånesamarbete med Stabelo och förbättrat räntenetto från potentiellt högre räntenivå skulle endast föra ner P/E-värderingen för 2019 till 22, eller i linje med historisk nivå, påpekas vidare.

Investmentbanken slår följe

Carnegie sänker också sin rekommendation för Avanza till sälj från behåll. Riktkursen höjs till 380 från 340 kronor.

Det framgår av en analys.

Senast betalt för Avanza-aktien på fredagsförmiddagen var 421 kronor.

Här är tongångarna annorlunda

DNB anser dock att det inte fanns några svaga delar i Avanzas bokslut. Nätbankens intäkter var starkare än väntat över hela linjen och nettoinflödesmålet höjdes, samtidigt som det är betryggande att kostnadsmålet för 2018 upprepades.

Det skriver storbanken i den analys där rekommendationen köp upprepas med höjd riktkurs till 500 kronor (420). Torsdagens stängningskurs var 440 kronor efter en uppgång med 56 kronor eller nästan 15 procent.

"Vi har höjt våra estimat för vinst per aktie under 2018-2019 med 8-11 procent, primärt som en följd av de starka intäktstrenderna under det fjärde kvartalet", skriver DNB.

Därutöver påpekar DNB bland annat att utsiktskommentarerna avseende det breddade bolåneerbjudandet med Stabelo var positiva.

Aktien backar

Avanza, vars aktie rusade närmare 15 procent på torsdagen, har fallit ordentligt på Stockholmsbörsen efter fredagsöppningen. Lite före 10.00 är aktien ned över 5 procent och handlas för drygt 416 kronor.

Redaktionen/Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig