Aktiespararna

Sprickor i fasaden

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
14 augusti 20174 min lästid

Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 34)

Allmän reflektion

En fråga som vi ofta erhåller från våra medlemmar är: ”var befinner vi oss i börscykeln just nu?”

Även om frågan kan tyckas vara aktuell och enkel, är svaret desto svårare. Professionella kapitalförvaltare ställer sig dagligen den frågan och miljontals kronor, euro, dollar och yen spenderas varje dag för att försöka få exklusiva ledtrådar till svaret på den frågan.

Charmen med börsen – och livet i stort - är just att vi aldrig riktigt vet vad som kommer hända under morgondagen.

Oförutsedda händelser, som ligger bortom vår kontroll, kan inträffa, något som i sin tur kan påverka våra liv och börsplaceringar i en positiv respektive negativ mening.

Men för att veta vart vi är på väg på börsen måste vi först ställa oss frågan; var befinner vi oss just nu?

För att göra denna analys behöver vi först göra en nulägesanalys om varifrån vi kommer. Sannolikheten är nämligen stor för att morgondagen liknar gårdagen.

Att enbart titta i backspegeln för att bedöma framtiden kallas för extrapolering.

Även om det finns goda skäl för att i vissa fall ”extrapolera” saker i livet, så bör man generellt vara försiktig med att extrapolera trender allt för långt in i framtiden.

Att säga att H&M ska växa 15-20% i all framtid eftersom koncernen har gjort så historiskt, faller till exempel på sin egen matematiska orimlighet.

En bild säger mer än tusen ord och vi brukar därför visa en graf över Stockholmsbörsens breda index, mätt som OMXSPI. Se nedan.

Som grafen tydligt visar befinner vi oss i en stigande börstrend. Rörelsen uppåt är väldefinierad och alla nedställ sedan återhämtningen sedan krisen har varit bra köplägen.

Men det vi också ser (även om det kan vara svårt att tyda i bilden) är att en så kallad ”huvud-skuldra”-formation bildats på senare tid. Just nu ska vi inte överdriva dess negativa betydelse, även om det är något att ha i bakhuvudet.

En annan sak vi kan konstatera är att vi befinner oss sent i denna långa börscykel. Det betyder inte att marknaden kraschar i morgon, men att ha garden uppe medhjälp av en förhöjd kassanivå är därför inte så dumt i en marknad som uppvisar sprickor i fasaden.

Portföljen

Vi väljer att avyttra våra innehav i Opus och Railcare efter att båda bolagen kommit med svaga kvartalsrapporter. Vi ser inga triggers i närtid och tror att det finns ytterligare nedsida i båda aktierna. På lång sikt finns dock alltjämt potential och vi behåller aktierna under bevakning.


Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig