Aktiespararna

SSAB beslutar om fossilfritt stålverk - aktien faller tungt

Av Finwire/Redaktionen
2 april 20241 min lästid
SSAB beslutar om fossilfritt stålverk i Luleå - investering på över 52 miljarder kronor.
Stålbolaget SSAB har beslutat att gå vidare och bygga ett toppmodernt fossilfritt stålverk i Luleå. Investeringen uppskattas till 4,5 miljarder euro, motsvarande cirka 52,2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Aktien faller tungt på beskedet. Klockan 10:20 är aktien ned ungefär 5%.

Det nya stålverket kommer att ha en årlig kapacitet på 2,5 miljoner ton och bestå av två ljusbågsugnar, avancerad skänkmetallurgi med integrerat valsverk för tillverkning av SSAB:s specialstål. Som råvara kommer stålverket att använda en blandning av fossilfri järnsvamp från Hybrits demonstrationsanläggning i Gällivare och återvunnet stålskrot.

"Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort 7 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa", säger vd Martin Lindqvist.

Färdigt år 2028

SSAB spår att investeringen också kommer att leda till ett förbättrat ebitda-resultat med över 5 miljarder kronor per år, givet nuvarande prognoser för råvarukostnader.

Stålverket väntas bli taget i bruk mot slutet av 2028, och nå full kapacitet ett år senare.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

MarknadsnyheterSSAB

Dela med dig