Aktiespararna

Stabila aktierna som kan bli vinnare även 2023

Av Cristofer Andersson
19 januari 20233 min lästid
De flesta aktier har gått starkt under de senaste veckorna och flera analytiker är av uppfattningen att en rekyl nedåt är på väg. Men en sektor som gick som tåget 2022 och som verkar ha ännu mer att ge 2023 är bankerna. Nordea, SEB och Swedbank får nu alla tre höjda riktkurser av DNB och köprekommendationer.

Riksbankens höjning av styrräntan fick bankerna att höja sina bolåneräntor rejält under 2022 vilket gav dem en rejäl skjuts i räntenettot, något som syntes i rapporterna för tredje kvartalet då flera storbanker levererade starka resultat.

Tittar man på 2022 så tillhörde bankerna några av de aktier som gick absolut bäst och under de inledande veckorna av 2023 har den resan fortsatt.

Men frågan är hur mycket mer kräm det finns att uthämta i bank-sektorn?

Rida på räntevågen

SBAB spår att nästa räntebesked från Riksbanken (https://old.aktiespararna.se/nyheter/banken-da-borjar-riksbanken-sanka-styrrantan) (som kommer i feburari) kommer innebära en ny höjning om 50 punkter, vilket resulterar i en styrränta på 3,0%. 

Och högre än så blir det inte.

Först till hösten under 2023 kommer den första räntesäkningen om 25 punkter, och sedan följer yttreligare tre sänkningar under 2024 vilket ger en ränta på 2,0%.

Ska vi tro på SBAB:s prognos så innebär det alltså att bankerna kan fortsätta rida på räntevågen under nästan hela 2023, och att dagarna med nollränta kanske aldrig kommer komma tillbaka igen.

Höjda riktkurser och köprekommendationer

Förutom att bank-aktierna gick bra under 2022, så delar de också ut mycket pengar i utdelning. Det är förmodligen en av faktorerna som gör bank-aktier till väldigt populära hos småspararna.

Under torsdagsmorgonen så fortsatte den positiva synen på banksektorn, då de svenska storbankerna Swedbank, Nordea och SEB får köprekommendationer av DNB och höjda riktkurser. Nordeas riktkurs höjs från 146 till 148 kronor och rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 118,6 kronor. DNB höjer också riktkursen för SEB från 142 till 145 kronor och rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 123,55 kronor. Och till sist höjer man riktkursen för Swedbank från 240 till 250 kronor, och rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 189,05 kronor.

Senast i går, under onsdagen, kom JP Morgan med nya analyser för de svenska storbankerna.

Då var det inte lika munter ton, men ändå positivt överlag.

Swedbank fick en höjd riktkurs från 210 till 215 kronor, med en upprepning av övervikt, men både SEB och Nordea fick sänka riktkurser. Den första sänktes från 115 till 110 kronor, med rekommendationen undervikt, och Nordea sänktes från 140 till 135, dock med rekommendationen övervikt.

Ett antal experter som Omni Ekonomi pratat med pekar också ut bankerna som en sektor som kan prestera bra under de kvartalsrapporter som börjar presenteas i slutet på veckan, och flera tror att bankerna kan överraska positivt även denna gång.

Även Handelsbanken släppte under onsdagen sin nya aktiestrategi, och berättade där att de överviktar inom sektorn finans, och tror framförallt på Swedbank och SEB.



Dela med dig