Aktiespararna

Stabilitet i osäker tid

20 maj 20215 min lästid
Korta portföljen.
Kursrörelserna är stora på börsen. Korta Portföljen känner av turbulensen och har tappat något från rekordnivån (vecka 20).

Allmän reflektion

Fartfylld vecka.

Det är mycket som händer på marknaden och kursrörelserna är stora.

Relativstyrka syns på sina håll på aktiemarknaden. Att uppvisa kursuppgång på svaga handelsdagar är ett tydligt styrketecken.

Som alltid gäller det att förstå vad man äger. Och varför.

Risk sker fort. Tålamod och övertygelse testas utan tvekan i motvind.

Att äga stabila och lönsamma bolag, likt innehaven i Korta Portföljen, ger trygghet i en annars osäker ekonomisk tid.

Stora svängningar på börsen

Den senaste veckan har det varit rejäla kursrörelser på Stockholmsbörsen.

Dramatiken syns inte riktigt på indexnivå, men i enskilda aktier är svängningarna desto tydligare.

Uppskruvad volatilitet går hand i hand med ökad osäkerhet.

Korta Portföljen har, sammanvägt, tappat några procent i avkastning från rekordnivåerna i början av maj. Nätbanken Avanza har fallit, likaså Pricer och Brdr. Hartmann.

Även största innehavet i portföljen, AQ, har fallit tillbaka från höga nivåer. I den mer positiva vågskålen kan avancemang i Fagerhult och stabilitet i Beijer Alma nämnas.

Samtidigt är det viktigt att behålla rätt perspektiv. Portföljen är upp 80 procent sedan återstarten den 13 augusti 2020. Det är närmare 50 procentenheter bättre än index.

Rapport från Brdr. Hartmann

Tidigare under veckan har äggkartongsbolaget Brdr. Hartmann släppt siffrorna för första kvartalet 2021. Bolaget rapporterar traditionsenligt något senare än andra börsbolag. Som väntat var det en blandning av goda och mindre goda nyheter i rapporten.

Intäkterna landade på 750 miljoner danska kronor i Q1 och rörelseresultatet summerades till 175 miljoner danska kronor. En licensintäkt av engångskaraktär på 78 miljoner danska kronor gav förvisso en rejäl skjuts i kvartalet, men den underliggande marginaltrenden förstärks av den uppskalade affärsvolymen och höga kapacitetsutnyttjandet.

Exklusive IAS 29, blev rörelsemarginalen imponerande 24 procent i Q1. Kraftigt stigande priser för den viktiga insatsvaran, fibermassa, hämmar dock verksamheten, inte minst i Nordamerika. Det skapar ökad osäkerhet kommande kvartal.

Lyfter vi blicken är investeringstesen i allt väsentligt intakt. Bolaget levererar enligt plan och under 2021 väntar en fortsatt stor kapacitetsutbyggnad.

Vinsthemtagningar

Efter en exceptionell tid med många bra risk/reward-case är det dags för vissa förändringar.

Korta Portföljen väljer att ta hem vinster och öka på kassan igen. Detta görs genom försäljningar av flera innehav.

Portföljansvaret kommer inom kort överlämnas till Carl-Henrik Söderberg. Nedmonteringen av positionerna underlättar övergången.

Positioner som avyttras, i sin helhet, är:

  • Medicinteknikbolaget, Boule Diagnostics, som avyttras till kurs 63,50 kronor (totalavkastning på +23 procent inklusive utdelning sedan 17 december 2020)
  • Digitala etikettsbolag, Pricer, som avyttras till kurs 31,00 kronor (totalavkastning på +12 procent inklusive utdelning sedan 15 oktober 2020)
  • Vårdbolaget, GHP Specialty Care, som avyttras till kurs 28,00 kronor (totalavkastning på +37 procent inklusive utdelning sedan inköp 12 november 2020)

Vidare, avyttras hela positionen i:

  • Belysningskoncernen, Fagerhult, som säljs till kursen 65 kronor. Aktien har utvecklats starkt på senare tid och avancerat med hela +40 procent på mindre än två månader. Positionen seglade upp som portföljens tredje största innehav innan försäljningen (totalavkastning +41 procent sedan 25 mars 2021)

Efter förändringarna ökar kassaandelen till cirka 36 procent.

Här ser ni hela portföljen


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig