Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-13

Stagflation ett mardrömsscenario för börsen

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg reder ut frågetecken kring vad ordet stagflation betyder och hur stor sannolikheten är att vi ska hamna i ett sådant läge inom en snar framtid.

Börsen fortsätter att skaka och alltfler börjar oroa sig för stagflation i ekonomin och att det skulle få börsen att kollapsa. Är rädslan överdriven? Vi frågar Aktiespararnas analysansvarige vad han tror.

Vad betyder stagflation?

 - Det är den minst sagt jobbiga kombinationen av stagnerad tillväxt samtidigt som inflationen stiger, vilket också kan tvinga centralbanker att behöva höja räntan när tillväxten är på väg ner. Med andra ord, tvärtom hur det borde vara. Vanligtvis får vi inflation och stigande räntor i en högkonjunktur. Alltså när den ekonomiska aktiviteten är hög och arbetslösheten låg. I sämre tider, under en lågkonjunktur är rollerna omvända och inflationen sjunker, säger Carl-Henrik.

- Stagflation är på många sätt det värsta ekonomiska stadie man kan befinna sig i. Se bara hur det såg ut när stagflationen greppade tag om världen under 70-talet.  Det tog lång tid innan ekonomin, börsen och samhället repade sig, fortsätter han.

Varför pratas det stagflation just nu?

- Flaskhalsar i produktionen och komponentbrist har tillsammans med kraftigt stigande priser på insatsvaror, såsom exempelvis olja, fått inflationen att stiga i snabb takt och inflationsförväntningarna stiger runt om i världen.

- I fredagens jobbsiffra från USA kunde vi även se hur lönerna steg snabbare än väntat samtidigt som vi såg ett sämre utfall vad gäller nya skapade jobb, vilket indikerar sämre fart i ekonomin.

Kan Fed då agera snabbare än väntat?

- Även amerikanska bolag har tidigare flaggat för ökade kostnader hänförliga till högre löner. Det gör marknaden nervös för att centralbanken Fed ska behöva höja räntan tidigare än planerat samtidigt som ekonomin viker neråt igen.

- Vi ser liknande tendenser på flera håll i världen och det skapar en oro att vi håller på att gå in i stagflation.

wysiwyg_image

Hur oroliga ska vi vara att det kommer att ske?

- Självklart ska vi vara vaksamma på vad som sker men jag har svårt att se att vi ska hamna i samma sits som under 70-talet all over again.  Jag ställer mig på den sidan som alltjämt tror att den höga inflationen är av övergående karaktär och att inflationsförväntningarna kommer att dämpas framöver. Dessutom pratas det ofta om mjuk versus hård stagflation. Vi skulle i såna fall hamna i det förstnämna tillståndet rimligen.

Varför tror du att inflationen är övergående?

- För att vi ser den största uppgången vad gäller efterfrågan på alltifrån olja och bomull till komponenter till industrin sedan andra världskriget i spåren av återöppnandet av ekonomin efter pandemin. På samma gång ser vi den största kollaps på utbudssidan som världen i princip någonsin har skådat på grund av en tidigare total nedstängning av ekonomi och samhälle.

Han fortsätter:

- Det är klart att situationen blir ytterst speciell när först efterfrågan plötsligt försvinner helt och bolag tvingas att parera för detta och sen vänder vi i princip på en femöring och efterfrågan ska tillbaka igen till det normala.

"Svårt att bedöma konsekvenserna"

 - Bägge dessa händelser är långt utanför vad vi upplevt historiskt och därför blir det också ännu svårare att bedöma konsekvenserna. Men rent logiskt kan jag tycka att det inte finns någon övertygande anledning att tro att varor och tjänster, råvaror och komponenter, som fanns i överflöd fram till 2019, plötsligt och permanent försvann från världsekonomin under 2020 och 2021.

 - Risken är däremot om dessa prisökningar kommer bita sig fast längre och i större utsträckning än förväntat hos både hushåll och bolag. Det hade varit något negativt för börsen, säger Carl-Henrik.

- Frågan är såklart när det åter ska uppstå någon form av balans mellan utbud och efterfrågan, det är svårare att svara på. Vi ser redan nu en rad råvaror såsom järnmalm och koppar som faller, så alla marknadsmekanismer verkar åtminstone inte helt utslagna och paralyserade av pandemin, avslutar han.

wysiwyg_image

Om du har rätt i detta, vad blir effekterna på de finansiella marknaderna då?

 - Om det är så att inflationen snart lugnar ner sig så kommer marknaden rimligen fortsätta tro att centralbankerna överlag kommer att hålla sig till sin räntebanor, där en första räntehöjning i USA exempelvis planeras först 2023.  Med detta borde de finansiella marknaderna lugna ner sig och börsen återhämta sig.

Han avslutar:

- Om inflationen istället håller i sig, ja då kommer marknaden att bli alltmer skeptisk till att centralbankernas prognoser kommer att bestå och det lär sannolikt leda till fortsatt nervösa börser. Vad man som investerare ska vara villig att betala för bolag (alltså värderingen) lär då fortsätta gäcka marknaden och pressa många aktier.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.