Aktiespararna

Stark rapport från investmentbolaget - trotsar oron kring hög premie

Av Cristofer Andersson
13 oktober 20215 min lästid
På onsdagens morgon var det dags för Creades VD Johan Hedberg och ordförande Sven Hagströmer att visa siffrorna för det tredje kvartalet.

Medan Öresund och Industrivärden visat en mager ökning av sina respektive substansvärden, visar ännu en gång Creades att de just nu tillhör de främsta bland de svenska investmentbolagen. Under 2021 års första nio månader har bolagets substansvärde ökat med 35 %, vilket ska ställas i relation till SIXRX som under samma tid ökat med 24 %.

Hedberg och Hagströmer lyckades även att prestera bättre än jämförelseindex sett till det tredje kvartalet, då SIXR enbart avkastade 1 % mot Creades 10 %. I såväl absoluta som relativa tal är Creades 2021 ett mycket starkt år.

Imponerande totalavkastning

Då det förvisso bara är tre av de svenska investmentbolagen som har rapporterat kan det ändå vara intressant att studera deras totalavkastning från det tredje kvartalet respektive årets första nio månader i relation till varandra. Som ses i nedan tabell är Creades än så länge den solklara vinnaren.

Under det tredje kvartalet har det skett diverse händelser i Creades bolag. Den största förändringen är att det onoterade Priceruner, som Creades har i sin portfölj, har förvärvat norska Prisguiden - en transaktion som gjort att Creades nu uppvärderar sitt innehav från 461 mkr till 831 mkr. Detta är som investerare viktigt att beakta när vi studerar Creades hela avkastning från det tredje kvartalet, då en stor del härstammar från denna uppvärdering.

Inom den onoterade delen har det gjorts plats för ett nytt innehav - Amcap, vars huvudsakliga verksamhet är ett erbjuda rörelsekapitalsfinansiering till handlare inom begagnade bilar. Bolaget har därtill verksamhet inom egen trading och står i begrepp att lansera en digital marknadsplats som ett tredje kompletterande verksamhetsben. Amcap är idag verksamt i Sverige och Finland med närtida planer för ytterligare internationell expansion

Creades största innehav är Avanza och i sitt VD-ord lyfter Hedberg fram nätbanken som med sina +16 % varit en tydlig, positiv bidragsgivare för substansvärdet. Även Creaspac – Creades egen SPAC – utvecklades positivt, men enbart med 2 % vilket förvisso är bättre än OMXSGI.

Att Creades ständigt tycks handlas till en premie beror till stor del för deras onoterade tillgångar samt deras Aktiva Förvaltning, där sistnämnda för ovanlighetens skull hade en negativ påverkan för substansvärdet under det tredje kvartalet. Faktum är att den Aktiva Förvaltningen hade en negativ avkastning om 6 %, motsvarande 132 mkr.

I VD-ordet beskriver Hedberg hur de just nu har valt att exponera sig: ”Efter ett exceptionellt starkt föregående år har vi under året medvetet balanserat om portföljen inom den

Aktiva Förvaltningen från mer utpräglade pandemivinnare mot vaccinvinnare och även lagt oss vinn om att tillämpa prisdisciplin i samband med nya investeringar vilket möjligen kostat i avkastning i det korta perspektivet. Vi har dock stor tilltro till att dessa åtgärder är riktiga ur det mer långsiktiga investeringsperspektiv som utgör Creades horisont.”

Med ett starkt 2021 i ryggen samt med en kassa om 675 mkr andas det optimism, men även ödmjukhet från Hedberg. Då året hittills bjudit på en stark uppgång i både relativa och absoluta termer är han och bolaget inställda på att historik enbart är historik och att fokus är på framtiden och på att vara agila och pragmatiska.

Fortsatt optismism kring börsen som investeringsalternativ

Den oro för inflation, flaskhalsar och andra störningar för ekonomin som lyfts fram av såväl andra bolag som centralbanker har inte gått Hedberg förbi. ”Den senare tidens tecken på stigande inflation har än så länge inte resulterat i tydligt stigande räntor och som en konsekvens finns ett betydande tryck att hitta avkastning vilket naturligen gynnat aktiemarknaden.

I egenskap av långsiktig bolagsfokuserad investerare har vi på Creades varken kompetens eller ambition att kunna förutspå när detta gynnsamma förhållande med låga räntor och stigande tillgångsmarknader skall förändras. Vi har dock ambitionen – och förhoppningsvis kompetensen – att hålla beredskap och agera snabbfotat den dag det händer.”

Hagströmer och Hedberg har all anledning att vara nöjda och detsamma gäller alla som har investerat i Creades.

Även om historik aldrig är en garant för framtiden kanske det finns fog att hävda att Creades ska handlas till en premie? Framtiden får visa huruvida det är ett rationellt antagande eller inte.

MarknadsnyheterCreades

Dela med dig