Aktiespararna

”Stefan Persson kan ha rätt om H&M”

Av Redaktionen
1 december 20176 min lästid

Missade du expertchatten med Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning?
Här är 15 av svaren – bland annat om Folkmar ser på Stefan Perssons optimism kring H&M.

Anders:

Jag läste intervjun i Dagens Industri med Stefan Persson på H&M, som lät väldigt optimistisk. Ska jag ha is i magen och behålla mina aktier som jag ligger minus på?

Claes Folkmar:

Stefan Persson är visserligen partisk när han uttalar sig, men en viktig poäng är att när alla andra är mer eller mindre nattsvarta kring H&M så kan det vara så att delar av det han säger är helt korrekt. Jag skulle behållt aktierna.

Josefine:

Hur bör jag bäst spara till min femårige son för att han ska en bra grund att stå på när han fyller 18 år?

Claes Folkmar:

Hej! Det handlar om ett ganska långsiktigt sparande så då bör du ha ganska mycket aktier/aktiefonder i ditt sparande.

Smålänningen:

Vilket börsbolag från Småland tror du mest på under 2018?

Claes Folkmar:

Jag har aldrig resonerat i lokalpatriotiska termer när jag valt aktier till min egen portfölj, tror att den typen av hänsyn kan leda till felaktiga beslut.

Bertil:

Claes, vad tycker du om idrottslag som släpper aktier? Senast var det ju Djurgården Hockey via pepins, och AIK finns ju på börsen sedan tidigare. Vad finns det för plus respektive minus med att investera i sådana här aktier?

Claes Folkmar:

Jag tror att investeringar i svenska fotbolls- och hockeyaktier är något enbart för lagens supportrar. Det är väldigt svårt att "räkna" på denna typ av verksamheter. Visserligen kan någon av dessa aktier/klubbar hamna i läget att de kommer ut i Europa och därigenom tjänar mycket pengar, som till exempel Östersund, men det är väldigt svårt att förutse.

Leif:

Börsen har ju gått ruskigt bra nu i flera år ska man sälja nu?

Claes Folkmar:

Väldigt svårt att svara på, det är egentligen bara du som kan avgöra om du är nöjd med den avkastning du haft.

Bodil:

Jag tycker att bolag på de mindre listorna är spännande. Men vad ska jag tänka på när jag investerar i aktier som är noterade på First North eller Aktietorget?

Claes Folkmar:

En viktig skillnad mellan de "stora" aktielistorna och till exempel Aktietorget är att bolagen på Aktietorget normalt sett är väldigt små och saknar en lång historik. Dessa bolag har också en väldigt begränsad täckning hos analysfirmorna så de är inte lika transparenta som storbolagen. Viktigt att komma ihåg är också att kraven på dessa småbolag är betydligt lägre än för storbolagen.

Rebecka:

Jag ska köpa min första aktie innan veckan är slut, hade jag tänkt. Vad ska jag, som nybörjare, titta i när det kommer till att välja rätt bolag?

Claes Folkmar:

En svår fråga där vårt råd blir att du försöker läsa på om olika bolag och bilda dig en egen uppfattning om vad du tror på. Du kan få mycket information via media, till exempel Dagens Industri, Affärsvärlden och tidningen Aktiespararen som vi ger ut.

Sven-Gunnar, Trollhättan:

Snart ska ju Melker Schörling köpas ut från börsen, så som jag har förstått det. Hur ska jag som sparare agera?

Claes Folkmar:

Du behöver egentligen inte göra någonting, men du kan acceptera erbjudandet, sälja aktierna över börsen eller invänta tvångsinlösen.

Cesar:

Vad innebär uttrycket "stop loss" som jag ofta hör när det kommer till aktier?

Claes Folkmar:

Stop loss betyder att du har en förutbesämd kursnivå där dina aktier säljs, detta för att begränsa förlusten/förlusterna.

Torbjörn från Bergslagen:

Goddag, Claes! Varför har vissa bolag, även om de inte är så många, C- och D-aktier ute på börsen? Skulle vilja veta mer om varför.

Claes Folkmar:

Att ett bolag har flera olika aktier beror ofta på att de vill ha så många finansieringskällor som möjligt, till exempel preferensaktier och stamaktier.

Leif:

Bor i Stockholm och undrar om man vågar sälja sin lägenhet? Verkar som det just nu är väldigt svårsålt. har ni någon koll på hur mycket priserna gått ner?

Claes Folkmar:

Nej vi har ingen direkt insyn i hur priserna förändrats på bostadsmarknaden i Stockholm.

Jennifer:

Ska jag sluta spara på ISK-konto nu när skatten höjs?

Claes Folkmar:

Hej! Nej, det skall du inte om det inte är så att du har "för" låg avkastning på dina pengar. Skärpningen av skatten gör att det blir olönsamt med vissa typer av produkter. Om du har en "normal" avkastning på 5-10 procent finns det ingen anledning att förändra din sparform.

Dempa:

Hej. Jag har ett gäng teckningoptioner i Brighter. Jag har tills 2020 på mig att lösa in dom ifall kursen gått bra. Men vad skulle hända med dom om nån lägger bud på Brighter och köper dom? Blir dom värdelösa då? Eller har jag fortfarande rätt att lösa in dom?

Claes Folkmar:

Troligen blir dom inte värdelösa, dom bär ju en rättighet kopplad till den underliggande aktien. Mitt råd är att du tar reda på villkoren via bolaget.

Carolina:

Nu är det klart att regeringen skärper amorteringskravet. Är du förvånad? Hur ser du på det?

Claes Folkmar:

Egentligen inte förvånad. Både regeringen och Finansinspektionen har en väldigt enögd syn på hushållens belåning.

Det är mycket bättre att stimulera sparande, där avkastningen förhoppningsvis är högre än låneräntan. Tyvärr verkar inte regeringen ha den insikten eftersom den nyligen föreslog en skärpning av beskattning för investeringssparkonton och kapitalförsäkringar.

Björn Berge Medlem 985314:

Vad vet ni om en mäklare som heter Opinion888. De har kontaktat mig och erbjudit mig sina tjänster.

Claes Folkmar:

Hej! Tyvärr vet vi ingenting om opinion 888.

Dela med dig