Aktiespararna

Stigande bopriser i januari - ”vänta med att kalla det för ett glädjeskutt”

Av Elin Hanspers
2 februari 20242 min lästid
Bostadspriserna steg i januari efter flera månader med fallande priser. SBAB menar dock att större delen av uppgången kan tillskrivas en normal säsongseffekt.

Under januari steg bostadspriserna med 3% skriver statliga bolånejätten SBAB. Lägenhetspriserna steg med 3,5% och villapriserna med 2,7%. Dock brukar bopriserna stiga i januari och med beaktande av bland annat säsongspåverkan indikerar trenden mer eller mindre stillastående priser.

”Prisuppgången på bostäder i januari kan till större delen tillskrivas en normal säsongseffekt. Priserna brukar hoppa upp i januari. I år kan möjligen ett visst uppdämt behov av att byta bostad efter en längre period av mycket låg omsättning också ha spelat roll. Att tolka prisuppgången i januari som ett glädjeskutt bör man därför vara försiktig eller åtminstone vänta lite med”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Här steg priserna mest

Som vanligt är det skillnad i prisutveckling mellan olika delar av landet. Villapriserna steg mest i södra Sverige, med 3,8% medan prisuppgången var minst i Storgöteborg och mellersta Sverige, med 0,3%.

Lägenhetspriserna steg som mest i Mellersta Sverige, med 6,%. Minst var uppgången i Storstockholm där priserna ökade med 2,7%.

”Även om priserna brukar hoppa upp lite i januari är jag lite förvånad över att de har gått upp så mycket på just lägenheter. Många bostadsrättsföreningar står inför fortsatta kraftiga höjningar av månadsavgifterna till följd av den stora ränteuppgången sedan förra våren. Det är viktigt att bostadsköparna är medvetna om detta. Den underliggande trenden pekar på mer eller mindre stillastående priser på lägenheter i januari, men om de kommande avgiftshöjningarna hade nått ut ordentligt hade jag förväntat mig en negativ pristrend på lägenheter”, säger Robert Boije.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig