Aktiespararna

Stjärnans bästa börstips: ”Låga p/e-tal och direktavkastning”

Av Jakob Palmgren
11 oktober 20195 min lästid
Tennisracket vilandes på tennisboll liggandes på tennisplan .
Den framgångsrika tenniskarriären tog slut i förtid på grund av sjukdom. Sedan dess har Robin Söderling ägnat sig åt entreprenörskap inom sporten – och åt börsen. – Över tid är aktier en otroligt bra investering, säger han till Aktiespararen.

Denna artikel är en förlängd version och framgår ursprungligen ur Aktiespararen nummer 9 2019. Fotograf: Anna Nordlander.

Franska öppna, Roland Garros, är en av fyra Grand Slams, som inom tennisen är det största du kan tävla i. År 2009 lyckades Robin Söderling slå ut grusspecialisten Rafael Nadal. I finalen väntade Roger Federer.

Det blev förlust i finalen år 2009 och historien upprepade sig nästa år i samma turnering, men denna gång slog han ut världsettan Roger Federer för att förlora mot Rafael Nadal i finalen.

– Ibland tänker jag om jag bara hade kunnat få slå dem samma år så att jag hade haft den där titeln, säger Robin Söderling, 35, till Aktiespararen.

Vid 26 års ålder, år 2010, hade Robin Söderling etablerat sig som en av Sveriges främsta tennisspelare och uppnått en ranking som världsfyra. 2011 drabbades han av körtelfeber och tvingades att sluta spela tennis på elitnivå. Robin Söderling kämpade i fyra och ett halvt år för en comeback som uteblev trots tillfrisknande från körtelfebern.

– Det var jävligt tufft. När jag började må bättre var det tufft för att jag verkligen ville komma tillbaka, men det inte gick att påfresta kroppen så som jag behövde göra.

Läs även premiumanalysen: "Marknaden för pessimistisk - aktien köpvärd"

Vägen tillbaka

I dag mår han bra, är pappa till två barn på sju och fyra år och driver sitt bolag RS Tennis. Bolaget tillverkar framför allt tennisbollar men även andra accessoarer till tennisracket som strängar och grepp. Hans bolag växer och går bra, men han framhäver att han driver det för att han tycker att det är roligt.

– För mig hänger tävlingsinstinkten med mig in i bolaget. Jag vill nå bättre resultat hela tiden.

Idén till bolaget som grundades för fyra år sedan kom från att Robin Söderling hade ett stort intresse för material och han fick en fråga från en journalist; Vilken är den bästa bollen som du har spelat med?

– Det fanns ingen boll som jag kände var riktigt bra. Då slog det mig att nu när jag har tid ska jag ta fram en riktigt bra boll.

Det tog ett och ett halvt år innan de kunde börja producera tennisbollar. Han började dela ut den till sina kompisar, bland annat till världsstjärnan Novak Djokovic. Bollen togs emot väl och en vän som fick en boll föreslog att de skulle börja sälja bollen tillsammans. Sedan tog de en del svenska marknadsandelar och i dag finns de i ett 50-tal länder.

Aktieintresse

Robin Söderlings aktieintresse som aktiv tennisspelare var relativt svalt, men det växte allt eftersom tiden gick. Han tror att det är bra att få en förståelse för sin ekonomi i tidig ålder. I dag har han två kapitalförvaltare som hjälper honom med placeringar men handlar även en del själv på börsen.

– Jag investerar i en del onoterade bolag som jag tror på. Det är ganska roligt då man själv får lite insyn i bolagen.

I rådande svängiga börsläge med Donald Trumps påverkan och pågående handelskrig tror Robin Söderling att det viktigaste är att tänka långsiktigt och inte drabbas av panik när börsen svänger.

– Man behöver ha tålamod, för det har ju visat sig att över tid har aktier varit en otroligt bra investering.

Vad kollar du på inför ett aktieköp?

– Jag kollar efter låga p/e-tal och bra direktavkastning. Det är också viktigt för mig att själv tycka om produkten som bolaget säljer.

Aktiva tennisspelare kan inte arbeta tills de är 67 år som många svenskar behöver göra för att få ihop till en bra ekonomisk tillvaro vid pensionen. Proffsen kan spela ihop en rejäl summa pengar, men problemen uppstår när pengarna slutar rulla in och utgifterna kvarstår.

Robin Söderling tror på en satsning från Association of Tennis Professionals (ATP) att utbilda professionella tennisspelare i privatekonomi parallellt med karriären.

– Man kan tycka att man har hur mycket pengar som helst, men det är inte svårt att sätta sprätt på flera hundra miljoner. Det finns flertalet exempel på elitidrottare som lyckats med det.

På samma turnering som Aktiespararna

Robin Söderling kommer att medverka under hela Intrum Stockholm Open, en anrik turnering som han tror kommer att bli vass och spännande, som inleds redan på söndag. Flera starka namn som gör upp om titeln på Kungliga tennishallen i Stockholm.

Aktiespararna arrangerar ett utsålt event på måndagen i anslutning till turneringen. Tveka inte på att besöka organisationen i dess monter i arenan.

FAKTA:

Ålder: 35 år

Född: 1983 i Tibro, utanför Skövde i Västergötland.

Bor: Djursholm i Stockholm.

Proffs sedan: 2001.

Karriärslut: 2015 (sista matchen 2011).

Titlar: 10 singeltitlar i ATP.

Högsta placering i Grand slam: Finalförlust i Roland Garros 2009, 2010.

Högsta ranking: Fyra (15 november, 2010).

Inspelade prispengar: Cirka 10 miljoner amerikanska dollar.

Karriärfacit: 310–170.

Robins bästa aktieaffär: Ideal of Sweden.

Robins sämsta affär: Inga konkurser – den kommer nog.

I dag: Driver bolaget RS Tennis.

Intervjuer

Dela med dig